UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi Dr. Nurçin Çelik, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin 2011'de Dünya Kültür Mirası Listesi'ne eklendiğini hatırlatarak, "Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek listenin dışında kalma durumumuz da var. Eser bir sonraki kuşaklara orijinliyle anlatılamıyorsa listeden çıkarılıyor. Sahiplenme konusunda gerçekten bir sıkıntımız yok. Sahiplenmenin ötesinde yapmamız gereken sorumluluklarımız var" dedi.
Dr. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin 2011 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası'na dahil edildiğini hatırlattı.
UNESCO'nun yapısı gereği, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan eserin korunup korunmamasına ilişkin sorgulama yaptığını belirten Çelik, şunları kaydetti:
"UNESCO, eserin gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılabilmesi konusunda ne yapıldığı, gerekli çabaların sarf edilip edilmediği ve listeye girerken sunulan projelerin yerine getirilip getirilmediğiyle ilgili değerlendirmeler yapıyor. UNESCO'nun beklentisi, eser gerçekten korunuyor mu- Somut ya da soyut kültürel mirası toplumlar sahipleniyor mu-
Bizim sahiplenme konusunda gerçekten bir sıkıntımız yok. Sahiplenmenin ötesinde yapmamız gereken sorumluluklarımız var. Dünya kültür mirası listesinde yer almak gibi, çıkarılma durumu da var. UNESCO'nun dünya kültür mirası listesi kuralları ve bu kapsamında taahhüt altına alınan projeler var. Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek, listenin dışında kalma durumumuz da var. Eser bir sonraki kuşaklara orijinliğiyle anlatılamıyorsa listeden çıkarılıyor."
Eserin korunması için geliştirilen projelere UNESCO'nun maddi destek verdiğini ifade eden Çelik, "Bir şeye sahip çıkılacaksa bu kamu zorunluluğuyla değil, halkın kendi isteğiyle olmalıdır. Bir eserin UNESCO'ya girmiş olması o şehre avantajlar sağlıyor. Bununla birlikte UNESCO'nun finansal anlamda yardımları da oluyor. Kurumlar dünya mirası listesine girmiş esere ilişkin yapacakları projede, UNESCO'dan maddi yardım talep edebiliyor" şeklinde konuştu.
-Kent ekonomisine katkısı-
Çelik, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almasıyla Edirne ve Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının arttığını, ekonomiye ciddi katkılar sunduğunu anlattı.
Yatak sayısı açısından Trakya'nın önemli kentlerinden biri olan Edirne'nin, oldukça büyük ziyaretçi ağırlama potansiyeline sahip bulunduğunu aktardı.
Nurçin Çelik, "Ama bu potansiyelin artmayacağı anlamına gelmiyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmemiş olan pek çok kent sadece turistlerden elde ettiği gelirlerle ülke ekonomisine ciddi katkılarda bulunuyor. Kent ekonomisine demiyorum, ülke ekonomisine katkılar sağlıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi ile Selimiye bu konuda Trakya'nın incisi olma yolunda" ifadelerini kullandı.
Kentin ziyaretçi ağırlama konusunda pürüzler bulunduğunu ve turistik rehber haritası olmamasının eksiklik olduğunu söyleyen Çelik, bu eksikliklerin kısa sürede giderilmesi gerektiğini söyledi.
-"Kakava Şenliği de listeye alınabilir"-
UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nurçin Çelik, Edirne'nin, metrekareye düşen tarihi eser sayısının çokluğu açısından dünyada Floransa'dan sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlattı.
Çelik, kentin sadece Selimiye Camisi ile değil, sınırlarının tümüyle dünya kültür mirası listesine girebilme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Edirne'de soyut ve kültürel anlamda da birçok değerin yer aldığını aktaran Çelik, "Somut olmayan kültürel Kakava Şenliği de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınabilir. Bunun da UNESCO'ya dahil olması en büyük arzularımızdan biri. Çalışmalarımız devam ediyor. Edirne'nin tamamı Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınabilir" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz