Afganistan’ın başkenti Kabil’de 6 Aralık’ta düzenlenen ve 80 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının sembolü olan 11 yaşındaki Tarana Akbari, saldırı hakkında ilk kez Telegraph’a konuştu.
[**
**](https://www.mynet.com/
afganistan-kan-golu-48-olu-110100605490)
[**
**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/afganistan-kan-golu-48-olu-afganistan-kan-golu-48-olu/9149/233249/sayfa/1/)
Aşure Günü dolayısıyla giydiği yeşil elbisesiyle ayağının altındaki cesetlere bakarak çığlık atarken görüntülenen Akbari, New York Times, Wall Street Journal ve Telegraph gibi birçok gazeteye manşet olmuştu.
Hürriyet'te yer alan habere göre; Saldırıda 11 yaşındaki kardeşi, kuzenleri ve teyzesi dahil olmak üzere, ailesinden yedi kişiyi kaybettiğini anlatan Akbari, bombacıyı da gördüğü söyledi. Akbari, genç bir adamın türbenin içine girmek istediğini ancak kapılar kapalı olduğu için üzerindeki bombayı dışarıda patlattığını, sonra da her yeri cesetlerin kapladığını anlattı.
**PATLAMA ANINI ANLATTI**
Vezir Ekber Han hastanesinden taburcu olduktan sonra Telegraph’a konuşan Akbari, “Genç bir adam, yaşlı bir kişinin yanına giderek türbenin kapılarını açmasını istedi… Kısa bir süre sonra aynı adamın havaya uçtuğunu gördüm. Etrafım bir sürü cesetle doluydu” dedi.
Akbari, bombalı saldırıda erkek kardeşi Şoaib’i, iki kuzenini ve halasını kaybettiğini söyledi.
Bacağına, koluna ve midesine isabet eden şarapnel parçalarıyla yaralanan küçük kızın babası Ahmet Şeh Akbari’ye göre, gazetelere manşet olan fotoğrafta Tarana’nın ayakları dibinde ölen kişilerin hepsi ailedendi. Olay anında orada olmayan, haberi telefonla alınca koşup gelen adam, kızını o şekilde bulduğunu anlattı.
Tarana’nın babası Ahmed Şah, saldırının ardından çekilen bir fotoğrafı sakladığını belirterek, “Bir çocuğum öldü ve diğer ikisi hala hastanede sargılar içinde. Tarana da hala büyük acılar çekiyor” dedi.
**80 KİŞİ ÖLDÜ**
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, dün yaptığı açıklamada saldırıda ölenlerin 80’e yükseldiğini açıkladı.
Ebül Fazıl türbesini hedef alan saldırıyı, geçmiş Şiileri hedef aldığı bilinen Pakistan merkezli Leşker e-Cangvi El Alami örgütü üstlendi.
Afganistan’da yeniden mezhep çatışmalarının başlayabileceği endişesine neden olan saldırının ardından, Pakistan'la ilişkiler yeniden gerildi.