HABER

Şemdinli Raporu'nda ''Büyükanıt'' adı

Şemdinli Raporu'nda ''Büyükanıt'' adı

Ankara - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Şemdinli raporunun taslak halinde yer alan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın adı, nihai metinden çıkarılarak "bir kuvvet komutanı" olarak değiştirildi.

AKP Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış başkanlığında toplanan Komisyon, bugünkü toplantısında, Şemdinli olaylarına ilişkin alt komisyon raporu ile Malatya Çocuk Yuvası ve Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bulunan toplu mezara ilişkin raporları ele aldı. Alınan bilgiye göre, toplantıda, Şemdinli raporunda Kara
Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın adının yer alıp almaması tartışıldı.

Elkatmış, Orgeneral Büyükanıt'ın isminin yer almadığı raporu savundu. Komisyon'un bazı AKP'li üyeleri de "kamu görevlilerinin, yargıya müdahale edecek şekilde söz ve davranışlar ile açıklama yapmaktan kaçınmaları" yönündeki ifadenin Şemdinli raporunda yer alması için önerge verdi.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, "En büyük kamu görevlisi Başbakan... Başbakan 10 gün önce, türban kararını veren Danıştay'ın yargıçlarına 'efendiler' demedi mi?" diye sordu.CHP'li üyeler, daha sonra, AKP'li üyelere, "Bu sizin sorununuz, kendi aranızda çözün... 'Raporda yer alsın ya da almasın' demeyiz" diyerek, toplantı salonundan çıktı.CHP'li üyelerin tekrar içeri girmesiyle oylanan önergeye 5 üye olumlu oy verdi, ancak karar yeter sayısı olan 7'nin altında kalındığı için kabul edilmedi.
Daha sonra yapılan oylamada, Malatya ve Kulp raporları oybirliğiyle, Şemdinli raporu ise oyçokluğuyla benimsendi.

-"Bir Kuvvet Komutanı"-
Taslak raporda Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın ismi yer alırken, nihai raporda "bir kuvvet komutanı" olarak değiştirildi.

Taslak rapordaki, "(Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Ali Kaya'yı tanıdığı ve suç işleyeceğini zannetmediği) yönünde basına demeç vermesi talihsizliktir. Büyükanıt, her ne kadar konuşmasının devamında, 'mezkur kişi suça karışmışsa sahip çıkmayacağını' belirtse de bu yönde basına demeç, yargıya müdahale olarak algılanabilir" ifadesi, nihai raporda, tanık beyanlarına dayandırılarak şöyle yer aldı:

"...Ayrıca bir kuvvet komutanının, Astsubay Başçavuş Ali Kaya'yı tanıdığını söylemesi, kendisine sahip çıkıldığı ve bu olayın örtbas edileceği intibaını verdiği ve kuşkularını artırdığı inancındadırlar."
Öte yandan, raporda, "Güvenlik güçlerimizin, itirafçı adı altındabazı kişileri istihbarat dışında başka işlerde de kullanması yanlıştır" ifadesi kullanıldı. "İster güvenlik, isterse terörist saldırılar nedeniyle olsun, köyboşaltmalar büyük bir hata olmuştur" denilen raporda, koruculuk sisteminin yanlış olduğuna da dikkat çekilerek, bazı köy korucularının teröristlere yardım ettiklerinin görüldüğü savunuldu.Raporda, bölgede güvenlik konusunda koordinasyon eksikliği olduğu,sivil otorite ve askeri otorite ile asker ve polis koordinasyonunun yetersiz olduğu bildirildi. Vali ve kaymakamların, asker ve jandarma üzerinde etkileri ve kontrol yetkilerinin bulunmadığı iddia edilen
raporda, "Vali ve kaymakamlar, güvenlik konusunda adeta devre dışındadır. Bu durum zafiyet doğurmaktadır" denildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler