Semerkant, Özbekistan’ın en büyük ikinci kenti ve ülkenin belki de en ünlü turistik yerlerinden biri. Bu şehir, 2500 yılı aşkın tarihi ile, Avrupa ve Çin arasında bulunan İpek Yolu üzerinde merkezi bir konuma sahip.
Batıya birkaç yüz kilometre uzaklıkta olan Semerkant, M.Ö. 700’lü yıllarda Afrosiab Antik Kenti olarak var olmuş. Tarih boyunca birçok defa boyunduruk altına giren Semerkant, daha sonraları Moğollar (Cengiz Han) tarafından yönetilir hale gelmiş. Moğollar’dan sonra ise Timur Hanedanlığı tarafından yönetilmeye devam etmiş (en önemli gelişmeler bu dönemde yaşanmıştır). Son olarak da, Özbekler'in kontrolü altına giren Semerkant, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.
Anıtlar ile dolu bir şehir olan Semerkant’ın detaylı mozaik desenli ve karakteristik mavi kubbeli yapıları, öne çıkan güzelliklerinden bazıları. Özbekistan’ın doğusundaki Zerefşan Nehri’nin etrafında yayılım gösteren vaha üzerine kurulu olan Semerkant’ın turistik yerleri, şehrin farklı yerlerine dağılmış şekilde. Bundan dolayı, Semerkant’ı gezdiğinizde planlı ve programlı hareket etmeniz önemli olacak.
Semerkant’ın görülmesi gereken yerlerinin başında camiilerin ve medreselerin bulunduğu Registan Meydanı, Bibi-Khanym Cami ve Gur Emir Türbesi geliyor. Registan Meydanı, Orta Asya’nın belki de en büyük turistik yerlerinden biri. Farsça’da “kumlu yer” anlamına gelen ve eski Semerkant Bölgesi'nin merkezi olan Registan Meydanı, günümüzde de Semerkant’ın odak noktası konumunda.