Et ve tavuk ürünleri sektörünün önde gelen firmalarından Şen Piliç, son 10 yılda cirosunu 33 kat artırdı. Toplamda 7 bin eleman istihdam eden şirketin 2012 üretimi de 210 bin ton oldu.
Şen Piliç, 2012 mali tablolarını ve hedeflerini düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Toplantıda piliç sektöründe büyümenin 1990-2012 döneminde 10 kat arttığına işaret eden şirketin yönetim kurulu başkanı İpek Üstündağ, "Umuyorum bu büyüme devam edecek. Türkiye’de sektörün büyüme oranları dünyayı aştı. Dünya piliç eti üretimi 2007-2011 döneminde yüzde 15 büyüdü, bu oran Türkiye’de yüzde 54 oldu." dedi. Türkiye’nin 1,7 milyon ton piliç eti ürettiğini bildiren İpek Üstündağ, rakamın 2025’te 3 milyon tona dayanacağını duyurdu. Piliç ihracatında da önemli aşamalar alındığından söz eden Üstündağ, "2012’de Türkiye’den yapılan ihracat yüzde 40 artarak 570 milyon doları gördü. Bu ihracat şu an bölge ülkelerden İran, Irak ve Libya’nın yanı sıra Orta Asya’ya yapılıyor. Bu rakamın 5 sene içinde 1,5 milyar dolara tırmanması planlanıyor." ifadelerini kullandı. Şen Piliç’in 24 damızlık çiftliği, 2 kuluçkahane, 880 yetiştirme çiftliği, 2 kesimhane, 2 yem fabrikası, 16 bölge müdürlüğü ve 60 bayi ile Türkiye’nin ilk 100 şirketi içinde bulunduğunu belirten Üstündağ, konuşmasına şöyle devam etti:
"2 bin elemanımız var. Bu rakama üretim alanlarını da eklediğimizde toplam 7 bin bireyi istihdam ediyoruz. 210 bin ton üretimimiz var. 2014’de devreye alınacak Ali Fuat Paşa kesimhanemiz ile üretimimizi senede 320 bin tona çıkaracağız. Bu artış piliç üretiminde birinciliğimizi perçinleyecek. Tabii üretimin yanında ihracatımızı da artıracağız. 5 sene içinde ihracatımız 150 milyon doları bulacak. 2000-2012 döneminde ciromuzu 33 kat artırdık. Bu tamamen öz sermaye ile oldu. Bu bütün sektörler için örnek bir durum. Öz sermaye ile büyümek bizi güçlü kılıyor. Güçlü olmanın yanında beğenilen bir markayız. Müşteri Memnuniyeti Anketi’nde et ve tavuk sektöründe ilk sırayı aldık. Kuşku yok, bu önemli bir unvan."
Gıda güvenliğine ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Şen Piliç Yönetim Kurulu Başkanı, üretimin her etabını kayıt altına aldıklarını, üretimden tüketime tüm safhaları takip ettiklerini dile getirdi. Bünyelerinde bulunan Söğütlü Kesimhanesi’nin Avrupa Birliği (AB) ön ihracat onay aldığını da sözlerine ekledi.
Toplantıda gazetecilerin "Yem ithal ediyor musunuz?" sorusunu İpek Üstündağ, "Yemin hammaddesi mısırdır. Şu da bilinmeli ürünlerimizin büyük bölümü yerlidir. GDO bulunan yemimiz yoktur." diye cevapladı. Piliç etinin kanser yaptığı iddialarını da reddeden Üstündağ, bunun ilmi dayanağı olmadığını savundu. Rusya’ya ürün ihraç etmeyi planlıyor musunuz sorusuna ise Üstündağ, "Rusya bizim için kapandı, başka bölgelere bakıyoruz." karşılığını verdi.
KÖYDEN ŞEHRE GELİP TAVUK ŞİRKETİ AÇTI
Şen Piliç Onursal Başkanı Haşim Gürdamar da tavuk sektörünün önemli merhaleler aldığını ifade etti. Gürdamar, devletin ihracat dışında sektöre katkısının olmadığına temas ederken, "Firmalarımız buna rağmen ayakta ve kalifiye ürün üretiyor, bölge ülkelere ihracat yapıyor." dedi.
Şen Piliç’in mimarı Gürdamar’ın kariyer hayatı ve şirketin serüveni de ilgi çekici. Erzincan’ın bir köyünde doğup büyüyen Gürdamar, 8 yaşında okula başlar, 11 yaşında İstanbul’a gelir. Şehirde ağabeylerine bakkal dükkânında yardım eden Gürdamar, eğitimine de devam eder. İstanbul Erkek Lisesi’ni ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni başarı ile tamamlar. Eğitim hayatının ardından elinde sermaye bulunmayan Gürdamar, taahhüt faaliyetlerinin ardından Tavukçuluk Kooperati üye olur. Buraya üye olurken Şen Piliç’i kurar. Bu şirket üretimine Sakarya’dan devam eder.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz