ANKARA (İHA) - Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, işverenlerin İş Güvensi Yasa Tasarısı hakkında yapmış oldukları açıklamalara sert tepki göstererek, "İşverenler, kendileri için Avrupa şartlarını, çalışanlar için Afrika şartlarını istemektedir" dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk-İş Genel Merkezi'nde ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, işveren kesiminin son günlerde İş Güvencesi Yasa Tasarısı hakkında yaptıkları açıklamaları değerlendirek, sert tepki gösterdiler.
Sendika başkanları adına ortak bir açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Meral, işveren kesiminin yaptığı açıklamayı 'çağdışı' olarak niteledi ve büyük üzüntü duyduklarını söyledi. "İşverenler, kendileri için Avrupa şartlarını, çalışanlar için Afrika şartlarını istemektedir" diyen Meral, işverenlerin tutumunun 'ibret verici' ve 'ortaçağ mantığı' taşıdığını ileri sürdü. İşveren kesiminin tasarının Meclis'ten çıkmaması için her türlü yola başvurduğu ve Meclis'i baskı altına almaya çalıştığını savunan Meral, sözlerin şöyle sürdürdü:
"Biz inanıyoruk ki, yüce Meclis'in saygıdeğer milletvekilleri banka soyanları, ülkeyi talan edenlerin, aldığı kredileri geri ödemeyenlerin, vergi kaçıranların, SSK'yı prim borcunu ödemeyenlerin, 'Devlet üretimden elini çeksin' diyerek ülkeyi krize sokan ve milyonlarca insanı işinden edenlerin baskılarına boyun eğemeyecektir".
Siyasi parti genel başkanları ve milletvekillerini seslenen Türk-İş Başkanı Meral, "Kendi çıkarları için hükümet yıkıp, hükümet kurmayı planlayanların, ülkeyi soyup soğana çevirip yine de doymayanların sesine kulak vermeyin. Sermayenin vatanı yoktur. İşçiler, memurlar, işsizler, emekliler, dar gelirli halk da sizin vatandaşınızdır. Bunların haklı taleplerini yerine getireceğinize inanıyoruz" diye konuştu. Meral, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın çıkması konusunda Meclise güvendiklerini ve inandıklarını belirterek, isteklerinin ülke ve halk için olduğunu söyledi. Meral, "Tasarı görüşülken, bu tasarının yanında olanları da, bu haklı talebimize karşı çıkanları da halkımızız unutmayacaktır" dedi.
Meral, gazetecilerin 'Tasarı Meclis'ten geçmezse eyleminiz ne olacak?' yönündeki sorusuna, "Çıkmazsa halkımız sandıkta kendi haklarını koruyanları da değerlendirecek, korumayanları da değerlendirecek. Sorumluluklarını yerine getirenleri halk değerlendirecek. Kimseye tehditte ve baskıda bulunmuyoruz" karşılığını verdi.
DİSK Genel Başakı Çelebi ise işverenlerin yapmış olduğu açıklamayı çifti standart olarak değerlendirdi ve tasarının iş barışını tehdit edeceği yönündeki görüşleri 'gerçek dışı' olarak niteledi. Çelebi, tehditlere boyun eğmeyeceklerini belirterek, "Biz, bize söz verenlerin arkasındayız" dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Uslu da, Meral ve Çelebi'nin söylediklerini aynen katıldığı ifade ederek, işverenlerin 'saldırgan' tutumunu 'şık' bulmadığını kaydetti. Uslu, işverenlerin populist davranışlarla, milletvekillerini baskı altına almak istediğini belirterek, "Parlamentonun buna boyun eğmemesi istiyorum" dedi. Uslu, 210 milletvekilinin tasarıya ilişkin imzalarını göstererek, "İş Güvencesini evet derlerse tasarı bir kaç gün içerisinde yasalaşır. Milletvekilleri bize güvenmeyip, imzamızın arkasında durmayacağız, bize oy vermeyin diyorlarsa bizde oy vermeyiz. 3 Kasım'da gereğini yaparız" şeklinde konuştu.