YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sendikal Mücadelenin Güncel Sorunları Paneli

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Antalya Şubesi tarafından "Sendikal Mücadelenin Güncel Sorunları" paneli düzenlendi.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Antalya Şubesi tarafından "Sendikal Mücadelenin Güncel Sorunları" paneli düzenlendi.

Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Cemal Aybar, Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarihin en zor günlerinden geçtiğini savundu.

Cumhuriyetin ve Cumhuriyetin temel değerlerinin çok ciddi tehdit altında olduğunun ileri süren Aybar, "Eğer bir ülke sosyo ekonomik ve siyasal bağımsızlığını kaybetmişse o ülkede demokrasiden bahsedemeyiz. Türkiye'de bugünlerde yaşadığımız süreç de tamamen bunu göstermektedir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde konuşan Genel-İş Sendikası Eğitim Dairesi Müdürü Faruk Özdemir, Ulusal İstihdam Stratejisi'yle izlenecek politikaları değerlendirdi.

Ulusal İstihdam Stratejisi'nde eğitim ve istihdam ilişkilerinin güçlendirilmesinin, iş gücü piyasasının esnekleştirilmesinin, kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların istihdamının artırılması gibi hedeflerin yer aldığına dikkati çeken Özdemir, uygulama aşamasında tüm bunlarla ilgili bazı sorunlar yaşanacağını savundu.

Kıdem tazminatıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Özdemir, işçilerin büyük kısmının kayıt dışı çalıştığını, kayıt içi çalışanların da büyük bölümünün kıdem tazminatı alamadığını ileri sürdü.

Kıdem tazminatlarıyla ilgili sorun için yasa çıkarmaya gerek olmadığını, bir genelgeyle bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini savunan Özdemir, "Her işveren sosyal güvenlik kurumuna sigorta bilgilerini veriyor mu- Peki siz her ay işverenlere, SGK'ya sigorta bildirgelerini verirken, tahakkuk eden kıdem tazminatını bildirmesini mecburi tutamaz mısınız-" diye konuştu.

Kıdem tazminatı oranının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğu söylentisinin doğru olmadığını kaydeden Özdemir, bazı ülkelerin kanunlarında bu isimde yer almasa bile uygulamada Türkiye'den çok daha yüksek uygulandığını ifade etti. Kıdem tazminatının iş güvencesi olarak önemli bir rol oynadığının altını çizen Özdemir, "Kıdem tazminatı fona dönüştürülürse, işçi işten atıldığında işverenin cebinden ekstra bir para çıkmayacağı için işçiyi işveren istediği zaman işten atar" diye konuştu.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Yıldırım Koç da kredi kartları ve kredilerle gelecekteki gelirini günümüzde harcama imkanı sunulan işçi sınıfının geçici bir rahatlama yaşadığını savundu. Kredi ve kredi kartı kullanımında ciddi artışlar yaşandığını ifade eden Koç, şöyle konuştu:

"Memurun satın alma gücü yüzde 40 arttı. Kredi kartı ve krediler de kullandı. TOKİ, özel sektör konut yaptı. İnsanlar ev sahibi oldu. AK Parti iktidarı döneminde araba sayısı 4,7 milyondan 11 milyona çıktı. Millet AK Parti iktidarına baktığında 'Allah razı olsun, evim arabam var' diyor. Borçlar arttı, ama bu insanlar imrendikleri arabaya, konuta sahip oldular, borçlarına rağmen..."

Yaşanan rahatlamaların geçici olduğunu öne süren Yıldırım Koç, bunların farkına varılacağı döneme 2012 yılında girildiğini söyledi.

Panelistler, konuşmalarının ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

Muhabir: Bekir Bektaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler