Ankara (AA)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri işçi, işveren ve memur sendikalarının yönetimlerinin erkeklerin egemenliğinde olduğunu ortaya koyuyor.
Bakanlık tarafından hazırlanan çalışma hayatı istatistiklerinde, işçi, işveren ve memur sendikalarının zorunlu organlarında geçen yıl görev alan yöneticilerin cinsiyet ve iş kolları itibariyle dağılımına yer verildi.
Bu verilere göre, 96 işçi sendikasında 3'ünün başında kadın başkan görev yapıyor. Bu sendikalar dokuma, ağaç ve kara taşımacılığı iş kollarında faaliyet gösteriyor. İşçi sendikalarındaki görev alan toplam 489 yönetim kurulu üyesinden 19'u, 284 denetim kurulu üyesinden 19'u, 331 disiplin kurulu üyesinden 10'u kadın üyeler.
Kadın işçilerin sendika yönetiminde söz sahibi olduğu sendikalar ağırlıklı olarak "dokuma", "banka ve sigorta", "ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar" iş kollarında bulunuyor.
Sayıları 48'i bulan işveren sendikalarının başkanlarının hepsi de erkek. İşveren sendikalarında görev yapan toplam 306 yönetim kurulu üyesinden 4'ü, 145 denetim kurulu üyesinden 5'i, 147 disiplin kurulu üyesinden 5'i kadınlardan oluşuyor.
Kadınlar daha çok "ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar", "petrol, kimya, lastik" ve "gıda sanayi" iş kollarındaki sendikalarda yöneticilik görevi üstleniyor.
Memur sendikaları, kadınların yönetimdeki ağırlığı bakımından işçi ve işveren sendikalarını geride bırakıyor. Bakanlık verilerine göre 51 memur sendikasından 5'in başkanı kadın. Bunlardan 2'si "enerji, sanayi ve madencilik", 1'i "eğitim, öğretim ve bilim", 1'i "yerel yönetim", 1'i "basın, yayın ve iletişim" hizmet kolundaki sendikalarda görev yapıyor. Bakanlık verilerine göre, memur sendikalarında görev yapan toplam 315 yönetim kurulu üyesinden 26'sı, 177 denetim kurulu üyesinden 9'u, 182 disiplin
kurulu üyesinden 11'i kadın üyelerden oluşuyor. Kadınların yönetiminde söz sahibi olduğu memur sendikaları ağırlıklı olarak "eğitim, öğretim ve bilim", "sağlık ve sosyal hizmetler", "enerji, sanayi ve madencilik" hizmet kollarında yer alıyor.