Ankara -(AA) Memur sendikaları, 1.5 milyonu aşkın memurun merakla beklediği toplu görüşmeler için 15 Ağustosta hükümetle masaya oturacak.
En fazla yetkili sendikaya sahip olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen konfederasyonlarının temsilcileri de hazır bulunacak.
Toplu görüşmeleri hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek.Toplu görüşmeler; kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri,
yiyecek ve giyecek yardımları ile bu mahiyetteki diğer etkinlik ve
verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.
Yasaya göre, görüşmelerin, 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Görüşmelerde anlaşma sağlandığı takdirde, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kuruluna sunulacak.
Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretimgörevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.Türkiye Kamu-Sen, ortalama memur maaşının yoksulluk sınırının üzerine çekilmesini istiyor. Konfederasyon, son olarak Haziran ayında çalışan tek kişi için yoksulluk sınırını 983.37 YTL olarak
açıklamıştı.
KESK ise en düşük memur maaşının, geçen yıl 950 YTL olarak hesapladığı "temel ücretin" güncelleştirilmesiyle belirlenecek düzeye çekilmesi talebinde bulunacak.
Memur-Sen de düşük maaşlara yüksek, yüksek maaşlara düşük oranlarda yansıyacak bir dağılım modeliyle memur maaşlarına zam yapılması önerisiyle toplu görüşmelere katılacak.
Memur konfederasyonları toplu görüşme masasında hükümetle görüşmeleri sürdürürken dışarı da yapacakları eylem ve etkinliklerle kamuoyu desteği arayacak.