YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sendikalar Ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası

TBMM Genel Kurulu'nda, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'nın kabul edilmesiyle birlikte, "Milli savunma" olarak yer alan iş kolu

TBMM Genel Kurulu'nda, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'nın kabul edilmesiyle birlikte, "Milli savunma" olarak yer alan iş kolu "savunma ve güvenlik" olarak değiştirildi. Böylece çalışan 262 bin 529 özel güvenlikçi, bu iş koluna dahil olarak, sendikalı olmaya yasal hak kazanmış oldu.

Daha önce sadece askeriyede çalışan sivil personelin üye olduğu Türk-İş'e bağlı Türkiye Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri Sendikası'nın da (Türk Harb-İş) yasayla birlikte sınırları genişledi.

Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 10 milyon 500 bin işçi olduğunu, bunların sadece yaklaşık 900 bininin sendikalara üye olduğunu belirterek, " Ümit ediyorum çıkan bu yasa ile tüm işçilerimiz sendikal çatı altına girerler" dedi.

Yasanın olumlu taraflarının yanında benimsemedikleri taraflarınında olduğunu vurgulayan Bozal, kendi iş kolları için olumlu görüş bildirdi.

Özellikle özel güvenlikçilerin mevcut çalışma şartlarında iş güvenceleri olmadığına dikkati çeken Bozal, özel güvenlikçileri Türk Harb-İş çatısı altına davet ederek, "Özel güvenlikçilerimiz sendikalı oldukları taktirde kurallı çalışma ve iş güvenliği taahhüt ediyoruz" diye konuştu.

"Yüksek maaş" sözü vermediklerini dile getiren Bozal, kıdem tazminatlarının güvence altına alınması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla görüştüklerini kaydetti.

-"Kimlik alan 650 bin 284 güvenlik görevlisinden, 262 bin 528'i çalışıyor"-

Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği Başkanı Cengiz Kıvılcım ise 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 17'inci maddesinde "özel güvenlik personelinin greve katılamayacağına dair maddeyi işaret ederek, "5188 sayılı kanunumuz değişmeden, özel güvenlikçilerin sendikalı olmasının bir anlamı olmaz" ifadelerini kullandı.

Kimlik alan 650 bin 284 özel güvenlik görevlisinden, 262 bin 528'inin çalıştığını belirten Kıvılcım, sektörde yaşanan işsizliğe de dikkati çekti.

Sivil toplum kuruluşlarının özel güvenlikçilerin yaşadıkları olumsuzluklara şimdiye kadar seyirci kaldıklarını eleştiren Kıvılcım, şöyle konuştu:

" Özel güvenlik görevlileri olarak bizler devlete aitiz. Sınavımızı devlet yapar, harçlarımızı devlet alır, sağlık raporumuzu devlet verir, denetimizi devlet yapar ama iş özlük haklara gelince bizi firmalara teslim ediyor. Bu yüzden güvenlikçi arkadaşlarımız mağdur oluyorlar. Özellikle ihale zamanlarında firmalar tazminat vermemek için isim değiştiriyorlar. Bu böyle olmamalı. Firmaların isim değiştirmesi engellenmelidir. Devlet, sendikalar, herkes elini taşın altına koymalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler