HABER

Şener: "AB, Türk nakliyecilerine haksızlık yapıyor"

İSTANBUL(ANKA)-Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türk nakliyecilerinin özellikle AB ile yaşadıkları kota ve vize konusundaki sıkıntılarının haksız uygulamalar olduğunu belirterek, "Biz AB'nin Gümrük Birliği üyesiyiz. O halde bu alanda Fransa, Almanya'ya hangi hakları tanıyorsa, birbirlerine hangi koşulları sağlıyorsa bizim nakliyecilerimizin de aynı kolaylıkta girmesi ve çıkması lazım. Bu uygulamadan sapma varsa bunun da tespit edilmesi gerekir. Sonuna kadar bunun kavgasını vermek gerekir" dedi.

Şener, Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) 33'üncü Olağan Genel Kurul etkinlikleri kapsamında "Uluslararası Taşımacılığın ve Lojistiğin Türk Ekonomisine Katkısı" konulu bir konferans verdi. Şener, Türk nakliyecilerin AB ülkeleri ile özellikle kota ve vize uygulaması konularında yaşadıkları sorunlara değindi.

"ULUSLARARASI TEMASLARDA GÜNDEMİN İLK MADDESİ OLMALI"

Yaşanan sorunların tüm tarafların katkısı ile çözülebileceğini ifade eden Şener, AB'nin Türk taşımacılara yapmış olduğu haksız uygulamaların sonuna kadar kavgasını yapmak gerektiğini vurguladı.

Şener, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyesi olduğunu ve Fransa'ya, Almanya'ya hangi hak tanınyorsa aynısının Türk nakliyecilere tanınması gerektiğinin altını çizdi. Bu uygulamadan sapma varsa bunun tespit edilmesinin şart olduğunu ifade eden Şener, "Bu konuda pek çok girişim var. Dış ticaretten sorumlu bakan, başmüzakereci ve diğer bakanların girişimleri var. Şuna da inanıyorum, bunlar sadece konuşmalarla çözülecek sorunlar değildir. Uluslararası diplomasinin gereği neyse, bunun için sonuna kadar mücadele etmek durumdayız" diye konuştu.

Şener, Türk nakliyecilerin sıkıntılarının her uluslararası temasta gündemin ilk maddesi haline getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"KÜRESELLEŞME GERÇEĞİNİ KABUL ETMEMİZ LAZIM"

Şener, insanların iş yapma biçiminin, sorunların çözümünde öncelikli bir role sahip olduğunu belirterek, "Bir sabah kalktığınızda Türkiye'de herkesin alışkanlıkları değişse, işlerini daha iyi yapsalar. Böyle bir Türkiye'yi hayal edin, kimse böyle bir ülkeyi tutabilir mi? Komplekslerle değil iş birliği ile sorunları çözebiliriz" dedi. Küresel dünyada değişimi yönetmeyi bilmeyenlerin başarılı olamayacaklarını kaydeden Şener, küreselleşmenin reddetme veya kabul etme işi olmadığının, küreselleşme gerçeğini kabul etmek gerektiğinin altını çizdi.

Küresel dünyada nakliyecilik ve lojistik sektörünün son derece önemli olduğunu vurgulayan Şener, sektörün dünyayı dolaşarak küreselleştiğine dikkat çekti. Şener, nakliye sektörünün öncü bir sektör olduğunun altını çizerek, 9-10 trilyon dolarlık dünya ticaretinin nakliye sektörü sayesinde gerçekleştirildiğine işaret etti.

Şener, Türkiye'nin dünya ticaretinden ne kadar pay aldığının önemine değinerek, şunları söyledi:

"Bu payı dinamik tutmak gerek. Türkiye'nin coğrafi avantajları var. Nakliyecilikte lojistik ön plana çıkıyor. Türkiye coğrafi konumuyla, lojistiğin merkezi bir ülke konumuna gelebilir. Bu noktaya ulaşmak için ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekir."

En Çok Aranan Haberler