ANKARA(ANKA)-Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ekonomik istikrar açısından seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili değerlendirmeyi gerekli görmediğini belirterek, "Seçimler temmuzda da ağustosta da yapılsa; ekimde, kasımda da yapılsa ekonomik istikrar açısından durum değişmez. Ekonomik istikrar 2007 seçimlerine bağlı değil" dedi.
Şener, DPT'nin Bölgesel Kalkınma Programı'na ilişkin toplantı sonrasında basının sorularını yanıtladı. Şener, Standart&Poor's tarafından yapılan ve borsanın düşmesinde etkili olan uyarılarla ilgili olarak şöyle konuştu:
"Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrar var. Bazı göstergeleri sürekli takip ederek buna göre yolumuza devam ediyoruz. Reel faizlerin ve cari açığın yüksek olduğunu bilmeyen yok. Zaten mevcut dengeler ve makroekonomik göstergeler bu iki kavram etrafında uygulanan politikaların sağlıklı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor" dedi.
EKONOMİ SEÇİMLERDEN ETKİLENMEZ
Seçimlerin öne alınmasının ekonomik istikrarı etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Şener, ekonomik istikrar açısından seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili değerlendirmeyi gerekli görmediğini belirterek, "Seçimler temmuzda da, ağustosta da yapılsa; ekimde, kasımda da yapılsa ekonomik istikrar açısından durum değişmez. Türkiye'de ekonomik istikrar vardır" diye konuştu. Şener, ekonomik istikrarın 2007 yılında yapılacak seçimlere bağlı olmadığına dikkat çekti.
KİT SİSTEMİNDE TASARRUF YAPACAĞIZ
KİT sisteminin iyileştirilmesi için GSMH'nin yüzde 0.2'si kadar ek önlem alınacağının hatırlatılması üzerine Şener, "Sadece bu yıl önlem almıyoruz. 2003-2006 yılları arasında da bu önlemler alındı. Bütçe dengelerinin hep yıl sonunda değerlendirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Yıl içinde sürekli yorumlar yapılıyor. Ama biz yıl sonunda görüyoruz ki bütçe dengesi öngörülenden daha iyi çıkıyor" dedi.
Aynı şeyi 2007 yılı içinde söyleyebileceklerini dile getiren Şener, bütçe ödenekleri içinde aktarma, tasarruf yapma ve ödenekten daha fazla ödeme imkanının olduğunu söyledi. KİT sistemi harcamalarının da yapılacak tasarrufla karışlanacağını açıklayan Şener, harcamalar üzerinde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. "Faiz seviyesi bu kadar yüksekken ekonomi nasıl iyi olur?" sorusu üzerine Şener, şöyle konuştu:
"Faiz politikası Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi çerçevesinde Merkez Bankası tarafından uygulanmaktadır. Merkez Bankası'nın, enflasyon görünümüne göre faizler konusunda dinamik yaklaşım gerçekleştirdiğini biliyoruz. Para politikasını uygulayan birim olarak Merkez Bankası'nın uygulamış olduğu politikaların değerlendirilmesi gerektiğini düşünmek lazım. Ekonomik göstergeler Türkiye'de bir istikrarın var olduğunu göstermektedir."