ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda kredi kartlarıyla ilgili yasa tasarısının görüşmeleri sürüyor. Görüşmeler sırasında açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, tasarının tüketicinin lehine olumlu bir düzenleme olduğunu söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yüzde 18'lik bir faiz öngörülüyor. Bu sayın milletvekillerinin önergeleriyle buraya gelecek. Enflasyon hedefi yüzde 5 iken yüzde 18'lik faiz fazla değil mi diye farklı açıklamaya giriyorlar. Açıklama tarzı teknik olarak tamamen yanlıştır. Çünkü bankalar bu kredi borcu olanların borçlarını kendi ödemiştir. Peki bankalar bu parayı nereden buldular? Piyasadan mevduat olarak topladılar bu topladıkları mevduata da belli oranda faiz ödediler. Kendilerinin faiz ödedikleri bu parayla faizleri ödediler. Mevduat faizi kaç bir sene önce yüzde 20'nin üzerindeydi. Bir yıl önce yüzde 20'nin üzerinde aldıkları mevduatla bunların faizlerin ödediler. Burada alacaklı olan bankalar borçlu olanlar kart sahipleridir. İki tane özel kişilik var. Biri bankalar biri şahıslardır. İki şahıs arasında borcu affetme yetkisi olup olmayacağı tartışılırken, enflasyonla bağlantı kurmanın yanlış olacağını düşünüyorum. Tüketicilerin lehine bir düzenleme. Tüketicilerin hakkını hukukunu koruyan bir düzenleme yerinde bir düzenleme" dedi. Bu arada Anavatan Partisi'ne mensup milletvekillerinin tasarı üzerinde konuşmaları ve muhalefet yapmaları üzerine, çalışma süresinin daha önce alınan karar doğrultusunda 21.00'da dolması düşünülerek, AK Parti ve CHP Danışma Kurulu kararı aldı. Ancak Anavatan Partisi'nin bunu da kabul etmemesiyle saat 20.58'de Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan kürsüye geldi. Kandoğan, Danışma Kurulu önerisinin içtüzüğe uymadığını ifade etti. Bu arada çalışma süresinin saat 21.00'da dolacağı için TBMM Başkanvekili Ali Dinçer, Danışma Kurulu Kararı oylanıncaya kadar sürenin uzatımını oylamaya sundu. Anavatan'lı milletvekillerinin itirazına rağmen oylamada olumlu sonuç çıktı. Milletvekili Kandoğan da sözlerini tamamladı.
Ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Ben 3 yılda burada, muhalefetin kitabını yazdım. Burada bir grup önerisi gelmiyor. Danışma Kurulu oybirliğiyle öneri getiriyor. Baştan çürüdü gitti. Değerli arkadaşlarım duyarlılığın için teşekkür ederim" diye konuştu. İçeride bazı lobilerin bu konuda baskı yaptığını ve bu yasanın bu gece TBMM'den çıkarılacağını, meclisin 1 Mart'ta verdiği karar gibi bir karar vereceğini belirtti. Koç, "Ben şu noktada, belki yürütme organımız üzerine olan belirli baskıları aşma noktasında uzlaştığımız sürede bu yasaya 5 gün ara verilmesini kabul etmiyorum. Bazıları uyumaz arkadaşlar. Herkesi tenzih ediyorum, hiçbir adres de göstermiyorum. Bu arada burada şekillenmişken milyonlarca insanın beklediği bu yasayı çıkaralım. Anavatan'lı arkadaşlarım, gelin destekleyin. CHP'nin desteği buradadır. Zorlamıştır ve iktidar partisi içindeki çok sayıda milletvekili arkadaşımızın duygularına da tercüman olmuştur" şeklinde konuştu. Ardından önerini lehinde Anavatan Partisi Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu söz aldı. Kurtulmuşoğlu konuşmasında kendilerinin bazı gerçekleri vurgularken bu yasanın çıkmaması için değil halkın yararına daha iyi nasıl yapılabilir onun için söylediklerini kaydetti.
Ardından TBMM Başkanvekili Dinçer, Danışma Kurulu'nu oyladı ve oybirliği ile meclisin çalışmalarına devam etmesi kabul edildi. Çalışmalar sürüyor.