Konya Okul Forma Üreticileri ve Satıcıları Birliği Başkanı Mehmet Serin, serbest okul kıyafeti uygulamasının veli, öğrenci, okul yönetimi ve okul forma sektörü açısından birçok sorunu beraberinde getirdiğini belirterek, Türkiye genelinde 15 milyon dolar, Konya’da ise 12 milyon TL civarında zararın ortaya çıktığını ifade etti.
Konya Okul Forma Üreticileri ve Satıcıları Birliği Başkanı Mehmet Serin, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, serbest kıyafet uygulamasını eleştirdi. Serbest kıyafet uygulamasının öğrenciye, okul yönetimine ve okul forma sektörüne birçok sorunu beraberinde getirdiğini belirten Serin, serbest kıyafet uygulamasının okullardaki eşitliğin bozulmasına yol açacağını savundu. Öğrencilerde her gün farklı kıyafet giyme arzusunun ortaya çıkacağını ve uygulamanın velilere de maddi külfet getireceğini söyleyen Serin, “Serbest kıyafet uygulaması ergenlik dönemindeki öğrencilerin psikolojilerinin bozulmasına sebep olacaktır. Bu sebeple öğrencilerin dikkati derslerinden daha fazla kıyafetler üzerinde yoğunlaşacaktır. Markalı, markasız kıyafet tartışması başlayacaktır. Öğrencilerin bugün ne giysem, velilerin çocuğuma bugün ne giydirsem düşünceleri başlayacaktır. Ve bu da aile içi şiddeti tırmandıracaktır” dedi.
Öğrencilerin daha önce okul formasıyla serbestçe giremediği kahvehane, bar, internet gibi olumsuz yerlere serbest kıyafetle rahatça girip çıkabileceklerini de kaydeden Serin, “Bu da öğrencinin kötü alışkanlıklar kazanmasını kolaylaştıracaktır. Okul kıyafeti öğrenciye aidiyet duygusu kazandıracağından dolayı öğrenci sürekli hareketlerin kontrol altında tutma zorunluluğu hisseder” diye konuştu.
15 MİLYON DOLAR ZARAR
Serbest kıyafetle okula gelindiğinde disiplin sağlanması noktasında ciddi sıkıntıların yaşanacağına değinen Serin, “Bu uygulamaya geçilmesiyle her öğrenci okula istediği kıyafetle gelebilecektir. Böylece öğrencilerin örf ve adetlere göre öğrenciye yakışmayacak tarzda okula gelmelerinin önünü açacaktır. Okul yönetimi açısından okula giren çıkanın kontrol edilmesi zorlaşacaktır. Öğrencilere kötü alışkanlıklar kazandırmak amacıyla okul çevrelerini mesken tutmuş kişiler ile öğrencilerin ayırt edilmesi serbest kıyafet uygulaması ile imkansız hale gelecek ve okullarda çok ciddi disiplin sorunları yaşanacaktır. Öğrenciler arasında kutuplaşmalara ve kavgalara neden olacaktır” şeklinde konuştu.
Sektör açısından serbest kıyafet uygulamasının zararlarına da dikkat çeken Serin, “İstihdam oluşturmak için çaba sarffettiğimiz bir zamanda işsizler ordusuna 3 milyon yeni işsizler ilave olacaktır. 15 milyon adet ürünün depolarımızda kalması ile istenmeyen iflasların gerçekleşmesi toplumun bütün kesimlerini üzecektir. Çin’in giremediği tek sektör, okul forması. Tamamı Türkiye’de yüzde 100 yerli sermaye ile ürünler yerine Uzak Doğu’dan getirilen sağlıksız ve kalitesiz ürünlerin piyasaya girmesi ile cari açığın artması ve ülke ekonomisine zarar vermesi kaçınılmazdır” dedi.
Konya Okul Forma ve Üreticiler ve Satıcılar Birliği olarak taleplerini de sıralayan Mehmet Serin, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın sektördeki doğmuş ve doğacak sıkıntıları üçüncü şahıslardan değil, Türkiye okul forma üreticileri ve satıcıları tarafından oluşturulan temsilcilerimizle görüşülmesini talep ediyoruz. Yeni yayınlanan yönetmelikte velilerin yüzde ‘60 okul forması isteriz’ taleplerinde özel okulların forma giymelerine imkan tanınıyorken, demokrasinin gereği olan eşitlik ilkesine dayanarak özel okullara tanınan inisiyatifin devlet okullarımıza da tanımasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Serin, serbest kıyafet uygulamasıyla birlikte sektörün Türkiye genelinde 15 milyon dolar, Konya sektörünün de 12 milyon civarında zararı olduğunu aktardı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz