HABER

Serdengeçti Antalya'da

ANTALYA (İHA)- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, herhangi bir ülkenin ekonomik programını uygularken iç ve dış ekonomik veya siyasi şoklarla karşılaşabileceğini belirterek, "Fiyat istikrarı başlıca hedefimizdir. Finansal istikrarı da korumaya yönelik önlemleri alırız" dedi.

Serdengeçti, Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda kalabalık bir öğrenci grubuna hitap etti. Konferansa, Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu, Antalya Defterdarı Hasan Yaman, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Yaşar Uçar, ANSİAD Başkanı Mustafa Talat Sözen, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hidayet Atay ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Arolat da katıldı.

Serdengeçti, muhtemel Irak operasyonu ve Merkez Bankası'nın tutumuna yönelik soruları cevaplandırdı. Serdengeçti, ülkelerin ekonomik program uygularken ekonomik veya siyasi şokla karşılaşabileceğini belirterek, "Herhangi bir ülke programını uygularken 'ilerde bir gün içerde ve dışarıda, ekonomik veya siyasi şok olabilir ben onu da göz önüne alayım' demesi pek mümkün değil. Karşımıza bir savaş çıkabilir, dünya mal fiyatlarında anormal artışlar olabilir, 'bunlar olabilir' diye bir istikrar programından vazgeçmek söz konusu olamaz. 'Böyle bir şokla karşılaşırsak ne yaparız?' sorusunun Merkez Bankası açısından cevabı ayrıdır. Fiyat istikrarı başlıca hedefimizdir, bundan vazgeçmek olmaz. 11 Eylül olaylarında yaptığımız gibi, benzer bir şokla karşılaşırsak, yine likiditeyle ilgili aynı tedbirleri alırız" diye konuştu.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD), Dünya Gazetesi ve Merkez Bankası işbirliği ile gerçekleştirilen "Fiyat İstikrarı ve Para Politikaları" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Süreyya Serdengeçti, Türkiye'nin yaklaşık 30 yıllık geçmişinde fiyat istikrarı sağladığı bir dönem bulunmadığını söyledi. Serdengeçti, bir izleyicinin, "Olası Irak operasyonu mali kaynakların askeriyeye aktarımı olacak mı, olacak olursa Merkez Bankası Başkanı olarak olası krize karşı önlemleriniz nelerdir? sorusuna karşılık, ülkelerin içte ve dışta ekonomik veya siyasal şoklarla karşılaşabileceğini belirtti. Serdengeçti, fiyat istikrarının başlıca hedefleri olduğunu söyleyerek, "Finansal istikrar da önemli. Fiyat istikrarı için destekleyici bir amaçtır. Bunu gözetmemek de olmaz. Irak olabilir, başka öngörmediğimiz bir şok olabilir, bununla karşılaştığımız zaman, likiditeyle ilgili aynı tedbirleri alırız" dedi.

Süreyya Serdengeçti, Türkiye'ye istenilen türden yabancı sermayenin çekilemediğini de belirterek, "Yaklaşık 10 yıldır bu ülkede, kambiyo kontrollerini kaldırmış olmamıza ve sermaye hareketlerini serbestleştirmiş olmamıza rağmen istediğimiz türden yabancı sermayeyi hiçbir zaman çekemedik. Bize gele gele ya kısa vadeli bir kısım portföy sermayesi geldi. Doğrudan yatırım ya da uzun vadeli sermaye gelmedi. 'Niye gelmedi?' Kronik enflasyon ortamına gelmez. Gayet normal, başka ülkelere gelir, ama buraya gelmez" dedi.

Serdengeçti, Türkiye'nin üzün süredir enflasyonla yaşadığını söyleyerek, "Bir eleştiri getiriyoruz. Türkiye'de entelektüeller dahil, büyük çoğunluk dünyada ne olup bittiğinin farkında değil. Farkında olsalar da Türkiye bu kadar uzun süre enflasyonla yaşamazdı. Niye kulaklarımızı tıkıyoruz. Dünyada olup biteni görmezlikten geliyoruz, işte Merkez Bankası buna itiraz ediyor. 25-30 yıldır uygulanan politikaların hiçbiri gerekli diğer tedbirler alınmazsa bir sonuç getirmeyeceğini hep birlikte gördük" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler