ADANA (İHA) - Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, sürdürülen kararlı politikalar sonucu istikrarlı bir dönem yaşandığını ancak reform yorgunluğuna düşülmemesi gerektiğini söyledi.
Adana Sanayi Odası (ASO) Dünya Gazetesi ve Merkez Bankası'nın Seyhan Oteli'nde düzenlediği "Para Politikaları" konusunda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 2001 krizinden buyana uygulanan ekonomi politikaları ve para politikaları sonucunda istikrarı sağlamakta önemli mesafeler alındığını ifade etti. Türkiye ekonomisinin geçmişteki görüntüsünden uzaklaştığını vurgulayan Serdengeçti, enflasyonun düşüş sürecine devam ettiğini, 4 yıldır yüksek bir büyüme dönemi yaşandığını, iç ve dış piyasalarda gösterilen güvenin arttığını kaydetti.
Serdengeçti'nin en önemli mesajı, reel sektöre oldu. Serdengeçti şu uyarılarda bulundu:
"Döviz kuru riskinden kaçınılmalı. Uygulanan istikrarlı politikalar sonucu YTL'nin fiyatı arttı. Ancak uzun yıllardır TL değer kaybetmişti. Onun için gelinen bu noktayı bir sonuç olarak görmek gerekir. YTL nasıl değer kazandıysa değer de kaybedebilir. Reel sektör çok dikkat etmeli. Ekonomik birimler bilançolarındaki yabancı para dengesizliklerine dikkat etmeli. Yabancı para cinsinden varlık ve yükümlülüklerin eşit hale getirilmesi gerekir. Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası (VOB) açılmıştır. Vadeli işlemler aracılığı ile döviz kuru riskinden korunmak mümkündür. VOB'da döviz kuru riskinden başka, faiz, endeks ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı da riskten korunma imkanı vardır. VOB mutlaka kullanılmalıdır. Bütün dünya bunu yapıyor."
Yakalanan istikrar ortamının devam etmesi için uygulanan programların tavizsiz sürmesi gerektiğini belirten Serdengeçti, "Makro ekonomik istikrarda önemli mesafeler alınmıştır. Ancak ülkemizin ihtiyacı olanın, kısa vadeli geçici iyileşmeler değil, sürdürülebilir büyüme ve kalıcı istihdam artışı olduğu unutulmamalıdır. Bu süreçte en önemli tehlikelerden biri de reform yorgunluğudur. Yapılan reformların sonuçlarının alınması sadece reformların korunması değil, sürecin devamına ve daha da ileriye götürülmesine bağlıdır. IMF-AB süreci ve bu kapsamda orta vadeli ekonomik program ekonomi için son derece güçlü birer çapadır. Bu çapaların önemi konusunda tereddüt oluşmamalıdır" diye konuştu.