ANKARA(ANKA)-Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, seçimlerin ardından ortaya bir koalisyon hükümetinin çıkması durumunda, 100 günlük bir reform sürecinin ilan edilmesi gerektiğini söyledi. AKP iktidarı döneminde ertelenen sosyal güvenlik yasasının çok önemli olduğunu vurgulayan Serdengeçti, "Bu yasanın çıkmaması canımızı acıtacak. Sosyal güvenlik ve diğer reformlar 100 günlük reform süreci kapsamında hemen yaşama geçirilmeli" dedi.
Merkez Bankası Eski Başkanı Serdengeçti, ekonomideki gelişmeler ve seçim sürecinin piyasalara yansımalarına ilişkin ANKA Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Serdengeçti, seçimlerin öne alınmasıyla birlikte başta sosyal güvenlik olmak üzere istihdam üzerindeki vergi yükleri, vergilerde çeşitli düzenlemeleri içeren reform paketlerinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyledi. Serdengeçti, seçimlerin ardından tek parti iktidarı ya da koalisyon hükümeti kurulması durumunda, önceliğin söz konusu reformlara verilmesi gerektiğini vurguladı. Serdengeçti, "Sosyal güvenlik çok önemli bir reform. Mutlaka yapılmalı. Bu konuya dahil olan herkesin de görüşü alınmalı. Aksi halde hepimizin canı acıyacak" diye konuştu.
Serdengeçti, 100 günlük reform sürecine ilişkin önerisinin Başbakan Erdoğan tarafından eleştiri geldiğinin hatırlatılması üzerine, "Benim söylediğim acil olan reformların bu süreçte yapılmasıydı. Başbakan'ın yanıtı bana değildir sanırım" karşılığını verdi.
Merkez Bankası'nın hazırladığı raporda, Türkiye'deki ilk 10 önemli ekonomik sorunun 2002 yılı ve 2006 kıyaslamasını değerlendirdi. Serdengeçti, 2002 yılında enflasyonun sorunlar arasında ilk sırada yer almasına karşın 2006 yılı itibariyle 10'uncu en önemli sorun haline gelmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Bu sıralamaya göre rekabetin yerinin değiştiğine ve önceliğini kaybettiğine işaret eden Serdengeçti, "Rekabet diyince kur, kur diyince rekabet diyorlardı. Bu enterasan bir şey. Türkiye'nin rekabet gücü ortada. Nasıl oldu da rekabetin yeri değişti. Kur nasıl oldu da sıralamada aşağı indi. Türkiye şuuru zayıf bir ülke" diye konuştu.
Serdengeçti, Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra basın mensuplarına vakit ayırmadığı yönündeki eleştiriye de ilginç bir anısıyla karşılık verdi. Serdengeçti, "Geçenlerde Merkez Bankası Başkanı Durmuş Bey beni aramış ve sekreterime de not bırakmış. Gelin görün ki bu not bana iletilmedi. Aradan zaman geçti. Merkez Bankası'nı başka bir sebeple aradığımda beni bir hafta önce aradıklarını öğrendim. Dolayısıyla bana bırakılan not Başbakan'dan da olsa, Merkez Bankası Başkanı'ndan da olsa bana iletilemeyebiliyor, unutulabiliyor" diye konuştu.