Botoksun kullanıldığı hasta gruplarından biri de serebral palsi hastası çocuklar… Çocuk beyninde oluşan bir hasara bağlı kalıcı duruş, hareket ve denge kusuru olan serebral palsi hastalığının kesin tedavisi olmadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Faik Altıntaş ve Doç. Dr. Muharrem İnan, Botulinium Toksinin (botoksun) serebral palsi hastası çocukların yaşam kalitelerini yükseltmek ve tedavilerinde ilerleme kaydetmek için kullanıldığını belirtiyor. Dr. İnan, "Bir besin zehiri olan “Botulinium Toksin”in kaslardaki kasılmayı azaltmasının fark edilmesinden sonra, serebral palsili yürümesi çok zor olan çocuklarda çok kasılan kasların gevşemesini sağlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bu uygulamada amaç kasların gevşetilerek fizik tedaviye uyumun artırılması ve küçük yaştaki çocuklarda cerrahi operasyonu geciktirmektir” dedi.
Botoks tedavisi nasıl uygulanıyor?
Serebral Palsili çocuklara Botulinium Toksin uygulama ile ilgili Prof. Dr. Faik Altıntaş ve Doç. Dr. Muharrem İnan, “Botulinium Toksinin (botoksun) etkisi 3. günde başlamakta ve 3 ay sürmektedir. Bu nedenle 3 aydan sonra ihtiyaç duyuluyorsa tekrarlamak gerekiyor. Tekrarlama sayısının bir sınırı yok; ailenin ve doktorların beklentisine göre bir çok kez uygulanabillir. Bu süre içinde hasta daha rahat ve ağrısız bir şekilde fizik tedavisini görüyor. Botulinium Toksin etkisi sürerken fizik tedavi ile hastanın diğer kasları güçlendiriliyor ve çocuğun yürüyüşü çok daha rahat hale getiriliyor. Örneğin, parmak ucunda yürüyen bir hastamız uygulama sonrası rahatlıkla topuk yerde yürüyebilmektedir. Bu süreçte bacak kasları güçlendirilebilirse cerrahi uygulamadan vazgeçilebilir. Botoks uygulamasının çok güvenli olduğunu ve yan etkisinin çok nadir görüldüğünü söyleyen Dr. İnan “Ancak anatomik bölgeyi çok iyi bilmek, uygun hastayı seçmek ve deneyim gerekiyor” diye konuştu.
Nelere dikkat edilmeli?
Prof. Dr. Faik Altıntaş, bu uygulamayla ilgili Yeditepe Üniversitesi Hastanesi olarak kurs da verdiklerini belirterek, “İstanbul’da her yıl ortalama 80 kişinin katıldığı kursta botoksun hangi alanlarda kullanılacağı, nasıl yapılacağı, nelere dikkat edileceği bütün özellikleriyle anlatılıyor. Ayrıca kursiyerlerden 20’sini ameliyathaneye alarak uygulama yaptırıyoruz ve kapalı devre kamera sistemiyle ameliyathane dışındaki 60 kişiye de izlettiriyoruz. Dolayısıyla tecrübemizi aktarmış oluyoruz. Hastanemizde Serebral Palsi’yle ilgili bir merkezimiz var. Çünkü bu çocukların değerlendirmesinin çok kapsamlı yapılması gerekiyor. Cerrahisi ve yapılan işlemleri kolay ama karar vermek zor… O nedenle de bu merkezde hastalar tecrübeli bir ekip tarafından değerlendiriliyor” diye anlattı.