Antalya (AA)- Bilinçsiz kullanılan klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, sıcak yaz mevsiminde insanların serinlemek amacıyla yoğun şekilde klima kullandıklarına dikkati çekerek, bilinçli kullanılmadığı takdirde klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Klimaların, soğuk havanın insanlara direkt şekilde değil, başlarının üzerinden üfürecek şekilde ayarlanması gerektiğini belirten Dedeoğlu, "Klima havaya üflese de soğuk hava aşağı inecektir" dedi.
Klimanın üflemesinin direkt olarak insanların üzerine gelmesi halinde vücutta tutulmalar, sızlamalar ve ağrılar oluşabileceğini ifade eden Dedeoğlu, klimanın bir diğer olumsuz etkisinin de havayı kurutması olduğunu kaydetti. Klimanın havadaki nemi aldığını vurgulayan Dedeoğlu, şunları söyledi:
"Mesela bazı hastalar, hava kuruduğu zaman balgam çıkaramazlar. Balgam çıkartamadığı için de biriken balgam, solunum tıkanıklığına yol açar. Burnu kurutur, burun kanamasına yol açar. Belli enfeksiyonların daha çabuk yerleşmesine neden olur. Klimanın sürekli çalıştığı yerlerde hapşırma, tıksırma gibi durumlar daha çok olabilir."
Klimaların bazen lejyoner hastalığına da yol açtığına değinen Dedeoğlu, lejyoner hastalığının ev klimalarından daha çok otellerdeki klimalardan bulaştığına dikkati çekti.
"Hastalığın kuru öksürük, solunum sıkıntısı, halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, kas kasılmaları ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterdiğini kaydeden Dedeoğlu, belirtilerin zatürre ile benzerlik gösterdiğini, uygun tedavi yapılmaması halinde ölüm olabileceğini bildirdi.