HABER

"Sert mücadelenin etkisi yıkıcı olabilir"

"Sert mücadelenin etkisi yıkıcı olabilir"

Türkiye'deki gelişmeler, Batı basınını meşgul etmeyi sürdürüyor. The Observer gazetesi, Türkiye'nin kalbindeki gerilimlerin giderek ciddileştiğini belirterek "Modernite ile gelenek, İslamizm ile laiklik, demokrasi ile baskı arasında sert bir mücadele var. Bunun sonucunun etkisi, hepimiz için yıkıcı olabilir" yorumunu yaptı.

Pazar günleri İngiltere'de yayınlanan The Observer gazetesi, Andrew Anthony imzası ile Türkiye ile ilgili çok uzun bir değerlendirme yayınladı. "Coğrafi olarak ve sembolik olarak Avrupa ve Asya arasında bulunan Türkiye, strateji açısından en önemli ülkelerden biridir" diyen gazete, söyle devam etti:

"Ancak Türkiye'nin kalbindeki gerilimler, giderek ciddileşiyor. Modernite ile gelenek, İslamizm ile laiklik, demokrasi ile baskı arasında sert bir mücadele oluyor. Bunun sonucunun etkisi hepimiz için yıkıcı olabilir."

Türkiye'de devam eden tartışmaları da yansıtan The Observer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı adayı olarak gösterdiği Dışişleri Bakanı Abdullah Gül gibi 1990 yıllarında İslamcı görüşleri dile getirdiklerini ancak iktidara geldikten sonra tutumlarını ılımlaştırdıklarını belirtti.

TÜRK TARİHİNİN EN LİBERAL VE DEMOKRATİK HÜKÜMETİ Gazete, AKP'nin "Türk tarihinin en liberal ve demokratik hükümeti" olduğunu belirterek AKP'nin yaptığı reformların bazılarına dikkat çekti. Buna karşın Gül'ün adaylığının rahatsızlık yarattığını kaydeden gazete, Gül'ün eşinin türban kullandığına işaret ederken de türban için Türk siyasi yaşamındaki "en tahrik edici sembolü" nitelemesini yaptı.

Türkiye'nin, büyük bir çoğunlukla Müslüman olmasına karşın laik bir ülke olduğunu anımsatan gazete, Atatürk'ün din alanındaki reformları, Türkiye'deki laiklik uygulamaları, Türkiye'deki ordunun yeri ve Erdoğan'ın geçmişi üzerinde durdu.
Birçok Türk'ün, Erdoğan'ın "yeni ılımlılığı" konusunda kuşkuları olduğuna işaret eden The Observer, laiklik konusunda AKP ile ilgili olarak dile getirilen şikayetlere de yer verdi.

Gül'ün aday gösterilmesinin askerler için "bardağı taşıran son damla" olduğunu kaydeden gazete, Genelkurmay açıklamasının "e-darbe" olarak adlandırıldığına da dikkat çekti. Her şeye rağmen AKP'nin seçimlerde galip çıkması beklendiğini kaydeden gazete, "Ancak eğer kazanırlarsa birçok gözlemci, bunun sonucunun beşinci darbe olacağına inanıyor" diye yazdı.

SİYASİ ZEMİN ÇOK HIZLI KAYIYOR The Observer, Marmara denizinden geçen deprem fayını anımsatarak "Siyasi zemin, bu bölgelerde çok hızlı ve ansızın bir biçimde kayıyor ve belki Samuel Huntington'un çok tartışmalı medeniyetler çatışmasının gerçekleşmesi olasılığı daha fazla olan başka bir yer yok" ifadesini kullandı.

Milyonlarca Türkün Mayıs ayında sokaklara döküldüğünü de anlatan gazete, bu gösterilerin, özellikle katılımcıların yüzde 65'inin kadın olduğu için uzaktan ilerici protestolar gibi göründüğünü belirterek "Birçok Türk kadını, komşu İran'daki kadınların sınırlı konumuna bakarak aynı kaderin Türkiye'de paylaşmaktan endişe duyduğunu kaydetti.

Türkiye'deki ifade özgürlüğü sorunu da üzerinde durulduğu değerlendirmede Türkiye'nin AB sürecine değinilirken ise, Fransa'da Nicolas Sarkozy'nin iktidara gelirken Türkiye'nin en büyük destekçisi olan Tony Blair'in başbakanlıktan ayrılacağına dikkat çekerek "Blair'in gidişi, İstanbul'da Londra'dan çok üzüntü yaratıyor" ifadesi kullanıldı.

İngiliz gazetesi, Türkiye'yi hızlı gelişen bir ekonomi ve büyük potansiyeli olan bir pazar olarak nitelendirerek konuştuğu Türklerin çoğununun uzun vadede Türkiye'nin ekonomik çekiliğinin, siyasi ve kültürel farklılıklarına ilişkin kaygıları bastıracağına inandıklarını da belirtti.

ANKA

En Çok Aranan Haberler