YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sertifikalı Çobanlık Için Ilk Eğitim Ardahan'da

Milli Eğitim Bakanlığı, hayvan yetiştiriciliğindeki kaliteyi artırmak amacıyla ‘Sürü Yöneticiliği’ sertifika programı geliştirdi. Sürü Yetiştiriciliği...

Sertifikalı Çobanlık Için Ilk Eğitim Ardahan'da

Milli Eğitim Bakanlığı, hayvan yetiştiriciliğindeki kaliteyi artırmak amacıyla ‘Sürü Yöneticiliği’ sertifika programı geliştirdi. Sürü Yetiştiriciliği Programı kapsamında kursiyerlere sürü yöneticisi, merada hayvan bakımı ve sürü yöneticiliğinde güvenlik derslerinin bulunduğu 40 saatlik bir eğitim verilecek. Proje kapsamında ilk eğitim Ardahan’da başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, "Artık Türkiye, çobanının dahi diplomalı olmasına özen gösteriyor." dedi.

Mustafa Kemal Biçerli, yaygın eğitim programları ile ilgili yaptıkları çalışmaları Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) anlattı. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılında kurulduğunu belirten Mustafa Kemal Biçerli, "Yaygın Eğitim Programları’ndan sorumluyuz.Taşra teşkilatımızda olan Meslek Eğitim Merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri, Olgunlaşma Enstitüleri ve Turizm Eğitim Merkezlerimiz olmak üzere toplam bin 340 birimde hizmet veriyoruz.” Diye konuştu. Genel müdürlük olarak bin 340 birimde uygulanan yaygın eğitim programlarının hazırlanması ve sisteme konulmasından sorumlu olduklarını vurgulayan Biçerli, “Bu kapsamda 2 bine yakın eğitim modülümüz var. Bu modülleri sektörün ihtiyacı ve sektörle işbirliği içerisinde hazırlıyoruz. Sektörden bize talepler geliyor, biz onunla ilgili sektör, üniversiteler ve ilgili sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde eğitim modülünü hazırlıyoruz. Bunu sistemde yayınlıyoruz." şeklinde konuştu.

"KARS’TA VERİLEN EĞİTİM İLE ESKİŞEHİR’DE VERİLEN EĞİTİM ARASINDA BİR FARK YOK"

Belirlenen eğitim modülleri internet ortamında yayınladıklarını bu sayede Kars’ta verilen eğitim ile Eskişehir’de verilen eğitimin birbirinden farklı olmadığını anlatan Biçerli, "2012 yılında halk eğitim merkezlerimizde 4,5 milyon kursiyere eğitim verdik. Çok farklı alanlarda kurslarımız var. Geniş bir yelpazede eğitim veriyoruz. Sürü yöneticiliğinden, cenaze yıkamacılığına, kalorifer ateşlemeciliğinden Osmanlıca’ya kadar birçok alanda eğitim veriyoruz. Bölgede halkımızın hangi kursu talep ediyorsa onu açıyoruz. Hedefimiz ülkemizde hayat boyu öğrenmeye katılma oranlarını yükseltmek. Formal eğitimini tamamlamış halkımıza farklı alternatifler sunarak onların kişisel gelişimlerini ve etkinliklerini arttırmaya çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

Ardahan Valiliği’nin çobanlar ile ilgili bir eğitim programı yürütülmesi amacıyla başvurunun geldiğini belirten Biçerli şunları söyledi: "Bu başvuru bir zihniyet dönüşümümün işareti. Öteden beri geleneksel olarak yapılan tabiri ile kara düzen yapılan işlerde artık bir kalite aramaya yöneldi insanımız. Ne iş yapılıyorsa yapılsın daha düzgün daha kaliteli yapılması hedefleniyor. Batılı ülkelerin yıllardır yaptığı en ufak işlerde dahi bir kalite standardı oturtmaya çalıştıkları sistemi ülkemizde de oturtmaya çalışıyoruz. Sürü Yöneticiliği kapsamında hayvan otlatma tekniklerinden, hayvan sağlığına kadar bir çobanın bilmesi gereken bir çok eğitim var. Pek çok özelliği olan bir meslek. İlgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde bir modül hazırladık. Bu modül ile amacımız Türkiye’nin her yerinde o eğitimin aynı standartlarda verilmesi. Bu program sistemimize girdi. Artık Türkiye çobanının dahi diplomalı olmasına özen gösteriyor."

"EĞİTİME KATILAN KURSİYERLERE 40 SAAT DERS VERİLECEK"

Sürü Yöneticiliği eğitimi kapsamında küçük ve büyükbaş hayvan sürülerini merada yönetebilen, beslenme ve bakımını yapabilen, hastalıklarına karşı mücadele edebilme bilgi ve becerisine sahip kişiler yetiştirilecek. Eğitim programına okuma yazma bilen ve ilkokul mezunu olan herkes başvurabilecek. Eğitimi başarı ile tamamlayanlar mera hayvancılığı yapan küçük ve büyük ölçekli tarımsal işletmelerde, mera hayvancılığı yapılan yörelerde köy tüzel kişiliğince ve kendi işinde çalışabilecek. Programın uygulanmasında hayvan yetiştiriciliği alanında eğitim almış, deneyimli alan öğretmenleri görev alacak. Programın uygulanmasında gerektiğinde hayvan yetiştiriciliği alanında deneyimi olan meslek elemanları da ders verecek. Bu kapsamda Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim ile güvenlik alanında mesleki yeterliliğe sahip kişiler derslere girecek. Ayrıca uygulamalı dersler usta öğreticilerce verilecek. Sertifika programlarında; meslek elemanlarının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilecek. Bu programlarda mesleğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanıyor. Sertifika öğretim programı sürecinde bireylerin tamamladığı modüller, aldığı eğitimin tümü ve kazandıkları yeterlikler belgelendirilecek. Öğretim programının sonunda mesleğin yeterliklerini kazanan bireylere sertifika verilecek.

Sürü Yetiştiriciliği Programı eğitim süresi 40 saat olarak planlandı. Programa katılanlara İletişim, Bilgiye Ulaşma ve Veri Toplama, Girişimci Fikirler Üretme, Girişimci Fikri Geliştirme, İş Kurma ve Geliştirme, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Çevre Koruma, Problem Çözme dersleri verilecek. Uygulamalı dersler kapsamında kursiyerlere Sürü Yöneticisi, Merada Hayvan Bakımı, Sürü Yöneticiliğinde Güvenlik eğitimleri verilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler