YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sertifikalı Tohum Kullanan Çiftçi Daha Fazla Kazanıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Geliştirme Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, sertifikalı tohumla...

Sertifikalı Tohum Kullanan Çiftçi Daha Fazla Kazanıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Geliştirme Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, sertifikalı tohumla yapılan ekimlerde yüzde 25 oranında daha fazla verim elde edildiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ülke genelinde sertifikalı tohum üretiminin ve ekiminin artırılması yönünde çalışma başladığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Geliştirme Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, tüm il müdürlüklerini dolaşarak, ziraat odaları ve kooperatif başkanlarıyla toplantılar yapıp görüş alış verişinde bulunduklarını kaydetti.

Ekim döneminin yaklaştığı bugünlerde çiftçilere sertifikalı kullanmaları önerisinde bulunan Şentürk, “Sertifikalı tohum tek başına verimi yüzde 25 oranın da artırmaktadır. Sertifikalı tohumluk kullanımı ve üretimi konusunda ülkemizde son yıllarda önemli gelişmeler oldu. Özellikle 2000’li yılların hemen başında 145 bin ton olan sertifikalı olan tohumluk üretimimiz bugün 637 bin tonlara ulaştı. Bizim nihai hedefimiz 2.7 Milyon ton tohumluk ihtiyacımızın tamamının yerli üretimle karşılanmasıdır.” dedi.

Özellikle Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerini dolaştıklarını, çiftçilerle ve sektör temsilcileriyle toplantılar yaptıklarını dile getiren Şentürk, “Sertifikalı tohumluk üretimi ile ilgili sorunları tartışıyoruz. Dekar başına destekler veriyoruz. 2005 yılında ilk defa bu desteklere başladık, bugüne kadar da 300 milyon lira bir destek ödedik. Bunun yıllık karşılığı yaklaşık 75 ile 80 milyon lira destek demektir. Önümüzdeki yılda bu tohumluk kullanım desteklerine ve üretim desteklerine devam edeceğiz. 2018 yılında biz tohumluk ithalatıyla, ihracatını aynı seviyeye getirmek istiyoruz bakanlık olarak burada bir yol haritası çizdik. 2023 yılında yani cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında tohumluk ihracatının ithalatını geçmesini planlıyoruz ve aynı zamanda da ülkemizin ihtiyacı olan 2. 7 Milyon tohumluğun tamamının kendi ülkemizde yurt içinde üretilmesini hedefliyoruz. 637 bin ton olan üretimimizi 2015 ten itibaren yılda 800 bin tona çıkarmak. 2023 yılında da 2.7 Milyon tona gitmeye hedefliyoruz.” diye konuştu.

Sertifikalı tohumun çiftçiye çok faydası olduğunu vurgulayan Şentürk, “Tek başına verimi yüzde 25 artırıyor. Diğer bütün şartlar aynı sertifikalı tohum kullandığımız yer ile kullanmadığımız yer arasında yüzde 25 bir verim farkı oluyor. Bunu da bugünkü fiyatla çarpacak olursak yani 100 kilo aldığımız yerden 125 kilo alıyoruz demektir. Hasat edilen üründe hem rekolte yüksek hem de kalite yükseldiği için çiftçimiz daha fazla kazanç elde ediyor. Sertifikalı tohumda bir başka fayda da hastalık ve zararlarla etkin mücadele yapılmış oluyor. Bizim amacımız sertifikalı tohum kullanarak hem çiftçimiz hem sanayicimiz hem de ülkemiz kazansın istiyoruz. Bakanlık olarak sertifikalı tohumu destekliyoruz. Çiftçilerimizden mutlaka ve mutlaka her yıl sertifikalı tohum kullanmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler