YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sertifikasız mobilyacıya AB şoku

ABD ve Avrupa’da devam eden ekonomik bunalımdan sarsılan mobilya sektörü, bu kez Orman Güvenlik Kurulu...

Sertifikasız mobilyacıya AB şoku

ABD ve Avrupa’da devam eden ekonomik bunalımdan sarsılan mobilya sektörü, bu kez Orman Güvenlik Kurulu (FSC-Forest Stewardship Council) sertifikası sorunu ile karşı karşıya. 2004’ten bu yana FSC sertifikasını tatbik eden ABD’ye ihracatı tamamen duran mobilya sektörü, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de bu uygulamaya geçmesinden kaygılı.
İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, konuya dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Birkaç Avrupa ülkesi bu uygulamaya geçeceğinin sinyallerini vermeye başladı. Eğer bu sertifika mecburiyeti tüm Avrupa’ya yayılırsa tıpkı ABD gibi AB piyasasını da kaybedebiliriz. Ekonomik bunalım sebebi ile ihracatı yüzde 15 daralan sektörümüz, FSC sorunundan dolayı bu kez yüzde 45’lik bir gerileme ile karşı karşıya kalacak. FSC sertifikalı orman ürünlerini Türkiye’de sadece Bolu Aladağ Orman İşletmesi veriyor. Bu hizmetin Türkiye’ye dengeli bir şekilde dağılmasını ve kısa zaman içerisinde Antalya, Muğla, Mersin ve Trakya bölgelerinde de verilmesini istiyoruz.”
ABD’de kaçak kesimi engellemeye yönelik faaliyetlerin uzun zamandır devam ettiğini ve 2004’te FSC sertifikası ile tescillendiğini vurgulayan Abdullah Tever, “Orman Genel Müdürlüğü’nden aldığımız odunların hiçbiri FSC sertifikalı değil, bu sebeple Amerika ve kimi Avrupa ülkelerine giremiyoruz. Bunun yanı sıra dünyada rekabet gücümüz azalıyor.” dedi. Mobilya sektörünün, ürünlerinin yüzde 50’sini Avrupa’ya sattığını aktaran Tever, “Avrupa Birliği ülkelerine gümrüksüz girilebildiği halde yakın bir zamanda mobilya sektörü FSC sertifikası olmadan AB’ye giremeyecek. Bunun tedirginliğini taşıyoruz. Teknik bir engelleme ile karşı karşıyayız. Türkiye’de özel sektörün ormanları yok, orman ürünlerini ihale yoluyla devletten satın alıyoruz. Avrupa’da özel ormanlar olduğu için kaçak kesimleri önlemek istiyorlar. Ancak Türkiye’de mobilya sektörü, orman ürünleri ihtiyacını devletten karşıladığı için kaçak kesim gibi bir durum söz konusu olamaz. Yine de dünya pazarında olabilmek ve rekabet gücümüzü artırabilmek için Orman İşletmelerinin sertifika alması şart.” İfadelerini kullandı.
Türkiye’nin orman ürünleri ihracatının kasım ayı itibari ile 272 milyon dolar olduğunu bildiren Tever, “Geçen seneye oranla ihracatımızda yüzde 5,1 artış var. Senelik ihracat artışımız ise yüzde 17,5. Türkiye her sene ihracatını 12,5 artırdığında 2023 500 milyon dolarlık hedefini yakalayacak.” öngörüsünde bulundu. Türkiye'de sadece Bolu Aladağ işletmesinin FSC sertifikası aldığına işaret eden Tever, “Mobilya üretiminde kullanılmak üzere Türkiye de yaklaşık 12 milyon ton oduna ihtiyacı var. Bunun yaklaşık 8 milyon tonunu Türkiye Orman İşletmesi’nden, geri kalan 4 milyon tonunu ise ABD, Arjantin ve Şili’den yonga cipsi olarak temin edebiliyoruz. 1 milyar 400 dolar olan orman ürünleri ihracatımızı 2023 yılında 6 milyar dolara çıkmasını istiyorsak orman ürünlerimizin FSC sertifikalı olması gerekir. Türkiye’de birçok Orman İşletmesi’nin bu belgeyi alması lazım ki ürünlerimizi ihraç edebilelim.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler