VAN (İHA) - Van'da genetik bozukluk (Kserıderma Pigmentosum) hastalığına yakalanan 14 yaşındaki Serdar Serttaş için hayırsever vatandaşların yardımı bekleniyor.
Genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıktığı belirtilen ve ultraviole güneş ışınlarının ulaşması sonucu DNA'ların bozulmasıyla meydana gelen kseroderma pigmentosum hastalığına yakalanan Serdar Serttaş, tedavi gördüğü Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne kontrole gidemeyince Dermotoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Metin, hastasının bulunduğu Esenler Mahallesi 12. Sokak'taki evine geldi.
Serttaş'ın sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten Doç. Dr. Metin, çocuklarda bazı enzimlerin eksik oluşundan dolayı bu hastalığın tedavi mekanizmasının mümkün olmadığını belirtti. Ahmet Metin, "Kseroderma Pigmentosum hastalığına yakalananların güneş ışığına çıkmadıkları sürece gündüz ev içerisinde kalıp, geceleri normal hayatlarını sürdürebilirler. Şu ana kadar Van'da 16 hasta tespit ettik. Genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Kesin olmamakla birlikte bu hastalığın sebebinin fazla çocuk sahibi olmak veya akraba evliliğinden kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Hastaların gündüz ev içerisinde hayatlarını rahat bir şekilde sürdürmeleri için sosyal ve ekonomik düzeylerinin yükseltilmesi gerekir. Serdar'ı en kısa zamanda hastaneye tekrar götürerek tedavisini burada yaptırmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
Baba Ethem Serttaş ise yeşil kartlı olmasına rağmen gündelikçi işçi olarak çalıştığını ve 7 kişilik ailenin geçimini sağladığını belirterek, "Maddi durumum iyi değil. Çalışamadığım gün akşam eve ekmek götüremiyorum. Serdar'ı hastaneye tedavi için götürürken evde kalan diğer çocuklar aç kalıyor, onun için 1.5 yıldan beri kontrole götüremedim. Oğlum gözlerimin önünde gün geçtikçe ölüme bir adım daha yaklaşıyor. Hayırsever vatandaşların yardımlarını bekliyorum" dedi.
Gözleri katarakt olan ve bu yüzden göremeyen Serdar'ın gün geçtikçe konuşma yeteneğini de kaybettiği belirtildi.