HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Servisçilerin S plaka isyanı

BURSA (İHA) - Bursa'da 1998 yılında 2 bin 657 olarak belirlenen S plaka sayısının yetersiz kaldığını söyleyen Servis İşletmecileri Turizm Taşımacıları Derneği Başkanı M. Ali Duman, belediyeden bu sayıyı artırarak, izinsiz çalışan servislerin önüne geçmesini istedi.

Trafikte S plaka olmadığı halde çalışan 3 bin 900'den fazla servis aracı bulunduğunu belirten Duman, "Belirlenen rakamın artırılarak en az bin 500 araca daha S plaka verilmesini istiyoruz. Bu araçlara plaka verilmesiyle, trafiğe ekstra araç çıkmayacak. Zaten bu araçlar şu an trafikte bulunmaktadır. 1998 yılında S plaka uygulaması için pilot il seçilen Bursa'da 3 sanayi bölgesi var. Bu yıllarda özel okullar ve taşımalı eğitim yoktu. Rakam da buna göre belirlendi. Ancak geçen 8 yıla rağmen bu rakamın dışına çıkılmadı. S plaka sayısı arttırılmadı. 2006 yılı itibariyle Bursa'da 12 sanayi bölgesinde bin 144 fabrika ve 159 bin 500 çalışan bulunmaktadır. Okullarda 26 bin 700, özel okullarda ise 9 bin 500 öğrenci servislerle taşınmaktadır. Bu yüzden S plaka 2006 yılında artık yetersiz kalmaktadır" dedi.

Bursa'da 6 bin 570 aracın trafikte servis taşımacılığı yaptığını söyleyen Duman, "Bunlardan 3 bin 900'den fazlası S plakasız olarak çalışıyor. Bu sektörün önü sınırlı sayıdaki S plakayla durdurulamaz. Her gün gelişen ve büyüyen bir Bursa var. 2657 olan S plaka sayısı 4 bin 100 olmalı. Hazırladığımız raporları ve istatistikleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'na verdik. Belediye başkanına bu rapor ulaştırıldı. Ancak raporun altına, bu tespitlerin doğru olduğu, fakat personel ve vatandaşları raylı sistem ve toplu taşıma araçlarının taşıyacağına dair not yazılmış" diye konuştu.

Türkiye'nin birçok yerinde tahdit yüksek tutulurken Bursa'daki kontenjanın da artırılmasının şart olduğunu isteyen Duman, "Bu plakaların verilmesi belediye meclisi kararına bağlı, ancak verilmiyor. Servis taşımacılığı yaparken yakalanan sürücülerin araçlarında bulunan yolcular yollarda indirilerek mağdur ediliyor" diye dert yandı.
Bursa'da S plakasının sınırlı tutulması sebebiyle plakası bulunmayan yaklaşık bin 200'den fazla aracın fabrika üzerine gösterilerek hizmet verdiğine dikkat çeken Duman, "Firma ve servis taşıyıcıları arasında ücretlendirmelerde pazarlık yapılamıyor. Bu da sanayici ve fabrika sahiplerine ayrı bir külfet getiriyor. Ücretleri fazla bulan firma sahipleri de bu külfetten kurtulmak için vatandaşların minibüslerini fabrika üzerine gösteriyor" dedi.

Belediyenin uygun bir miktar belirleyerek servis taşımacılığı yapan kişilere izin belgesi veya S plaka vermesini isteyen Duman, bin 500 kişiden alınan bu paralarla Bursa'daki birçok proje için kaynak sağlanabileceğini, valilik kanalıyla Büyükşehir Belediyesi'ne iki kez servis izni için müracaat ettiklerini, ancak hep ret cevabı aldıklarını sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler