YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ses kısıklığı, ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Uzmanlara göre, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen ses kısıklığı, ciddi hastalıkların da habercisi...

Uzmanlara göre, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen ses kısıklığı, ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, sesi oluşturan mekanizmanın aslında oldukça basit olduğu, sesin ana mekanizması olan ses tellerinde oluşabilecek herhangi bir oluşumun, hastalık ya da problemin ses kısıklığına yol açabileceği belirtildi. Ses kısıklığının en sık görülen nedeninin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğu vurgulanan açıklamada, üst solunum enfeksiyonu yaşayan, sinüziti olan bir kişinin, ses tellerine doğru akıntısı olduğu için öksürmek zorunda kaldığı belirtildi. Öksürük travmasının, seste daha çabuk yorulma getirdiği için ses kısıklığına yol açtığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Öğretmenler, doktorlar, avukatlar, çağrı merkezleri çalışanları veya pazarcılar gün içinde çok sık veya çok yüksek tonda konuşmak durumundalar. Bunların bir kısmı yoğun ve gürültülü ortamlarda çalıştıkları için sesini yanlış kullananlar daha çok bu gruplardan çıkıyor. Sesi yanlış kullanmak aslında normal ses tonundan daha yüksek tonda konuşmak ve yüksek tonda uzun süre konuşmak anlamına geliyor. Çevresel faktörler nedeniyle sesi yükseltmek, sesin kısılmasına yol açacak kadar sesi yanlış kullanmaya sebep olabiliyor. Sesini yoğun kullanmak zorunda olan kişilerin bol su içmeleri gerekiyor.”
Konuşurken, su içerek ses tellerinin ıslak tutulmasının yararlı olduğu vurgulanan açıklamada, nemli, klimalı veya basınçlı ortamların da ses kısıklığına sebep olduğu belirtildi. Ses kısıklığına sebep olan hastalıkların başında ‘reflü’nün yer aldığı hatırlatılan açıklamada, ses kısıklığı vakalarının yaklaşık yüzde 64’ünün reflü sebebiyle oluştuğunun araştırmalarla ortaya çıkarıldığına dikkat çekildi. Midedeki asidin, yemek borusuna kadar gelmesi ve bu asit salgısının yemek borusunun dışına çıkıp ses telleri üzerinde zehirleyici (toksik) bir etki yapmasının, ses kısıklıklarına sebep olduğu bildirildi.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, “Alerji de ses kısıklığına sebep olabiliyor. Alerjik bir insanın, özellikle alerjenle karşı karşıya kaldığı dönemde sıkıntılar yaşadığı tespit edilmiştir. Ses kısıklığını etkileyen bir diğer faktör ise kist. Ses telinin içinde yer alan kist, oradaki salgı üreten bezlerin tıkanmasıyla oluşuyor. Kisti, en fazla öksürükle birlikte görüyoruz. Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında öksüren bir kişide kist oluşabiliyor. Kist oluştuktan sonra ise seste yorgunluk ve çatallanma oluyor. İyi huylu bir tümör olan papillom hastalığı da ses kısıklığına sebep olan faktörlerden biri. Bu hastalığın en büyük özelliği ise sürekli tekrar etmesi. Bu yüzden tedavisinde kullanılan lazer cerrahiyi de tekrar etmek gerekiyor. Erişkin kişilerde kanserleşme riski olan papillom, hep kontrol altında tutulması gereken bir hasta grubu. Çünkü sağlıklı dokuda bile hücrelerin içinde bu virüsü bulabilmek mümkün.” denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler