Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Özgür Kemal, ses kısıklığı olan hastaların sigara kullanımını bırakması, en azından iyileşene kadar ara vermesi ve ses istirahati yapması gerektiğini söyledi.
Medicana Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Özgür Kemal, ses telleri, ses kısıklığı, teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi verdi. Kemal, “Ses, ses telleri tarafından oluşturulmaktadır. Ses tellerimiz gırtlağımızda bulunur ve nefes borusunun girişinde yer alır. Nefes alırken ses telleri açılır. Konuşurken veya herhangi bir ses çıkarırken ise ses telleri nefes borusunu kapatacak şekilde kapanır ve titreşir. Ses tellerinin hastalıklarında ses tellerinin kapanması veya titreşimi bozulur ve ses kısıklığı meydana gelir. Ses kısıklığı çoğu zaman basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek hastalıkların habercisi iken, bazen ciddi, hatta hayati tehdit edebilen hastalıkların da habercisi olabilir.
Ses kısıklığı başlayan hastaların mümkünse hemen ses tellerinin bir uzman tarafından muayene edilmesi uygundur. Fakat bu her zaman mümkün olamamaktadır. Bu gibi hallerde sesin istirahati ve varsa enfeksiyon tedavisi uygulanmalıdır. Bu aşamada ses istirahati oldukça önemlidir, hasta ses tellerinin daha fazla zorlanması kalıcı ses hastalıklarına yol açabilirler. Ses istirahati ve uygun tedaviye rağmen düzelmeyen ses kısıklığı veya ses kısıklığına nefes darlığı eşlik etmesi gibi durumlarda ivedilikle uzman bir hekime başvurmak ve ses tellerinin muayenesini yapmak gerekmektedir” diye konuştu.
“Ses kısıklığının sebebi basit bir enfeksiyon olabileceği gibi, kas hastalıkları, sinirsel (nörolojik) hastalıklar, psikolojik hastalıklar, ses tellerinden kaynaklanan kist, polip veya nodüller, hatta nadiren ses tellerinden kaynaklanan kanserler olabilir” diyen Opr. Dr. Özgür Kemal şöyle devam etti: “Tedavi hastalığa göre değişkenlik gösterir. Ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilecek olan birçok hastalıklar bulunmakla birlikte, bahsi gecen kist ve nodüller, ses istirahati, ses terapisi, bazen de günübirlik ve ağız içinden yapılan cerrahi müdahalelerle tedavi edilmektedir. Bu tedavilere ek olarak vurgulanması gereken en önemli konu ise ses hastalıklarının sigara ile olan ilişkisidir. Her ne sebeple olursa olsun ses kısıklığı olan hastalar sigara kullanımını bırakmalı, en azından iyileşene kadar ara vermelidir. Sağlıklı bireyler ise ses hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak amacı ile sigaradan uzak durmalıdırlar.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz