ANKARA (İHA) - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Sağlık Bakanı Akdağ'ın SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri ile SSK'nın giderlerinin artmayacağını dile getirdiğini belirterek, bunun aksine, "Somut durumda da görüldüğü gibi hastanelerin devri hem sağlığa harcanan parayı hem de SSK giderlerini artıracaktır" dedi.
SES Genel Başkanı Tombul, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ile ilgili yaptığı basın toplantısında, konuya ilişkin yasa tasarısının işçiler ve işçi emeklilerinin görüşü alınmadan hazırlandığını iddia etti. Hükümetin tasarıyı savunurken öne sürdüğü tezlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Tombul, "Tasarının, sağlık hizmetlerinin tek elden koordinasyonunu sağlayacağı iddiası gerçekçi değil. Bunu Sayın Akdağ kendisi de ifade etti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ kendisini yalanlıyor" dedi. Tasarının, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve yargı organlarına ait sağlık kuruluşlarını kapsam dışında tuttuğunu ifade eden Tombul, "Bu kurumların iyileştirilmiş sağlık hizmeti alma hakkı yok mu? Yoksa başta TBMM üyeleri olma üzere sağlık hizmetlerindeki ayrıcalıklarını kaybetmek istemiyorlar mı?" diye konuştu. Tüm istatistiksel verilerin SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı hastanelerinden daha verimli çalıştığını gösterdiğini belirten Tombul, 35 milyon nüfusa Türkiye'deki sağlık personelinin yüzde 8'i ile hizmet vermeye çalışan SSK'nın fiziki koşullar ve personel yetersizliği nedeniyle yeterli hizmeti sunamadığını kaydetti. Hizmet alımlarının arttığını ve 2002 yılında 1.6 katrilyon lira, 2003 yılında da 1.6 katrilyon lira hizmet alımına kaynak aktarıldığı halde yatırıma kaynak ayrılmadığını belirten Tombul, "Bu durumda kurumu yöneten ve bu yöneticileri atayan hükümetlerin suçu yok mu?" dedi. Tombul cevap beklediklerini söylediği soruları şu şekilde sıraladı:
"AK Parti hükümetinin atadığı SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü'nün özel hastanelerle ortaklığı var mıdır? 2003 yılında paket hizmet alımlarıyla özel sağlık kuruluşlarıyla yapılan anlaşmalarda ne kadar artış olmuştur? Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün dörtte üçünü kapsayan Tedavi Hizmetleri Dairesi'ne neden başkan dayanmıyor. Bu durumda, Genel Müdür'ün mesaisinin büyük yoğunluğunu Satın Alma Dairesi yetkilileriyle geçirmesinin etkisi var mıdır? Bu mesaide, hizmet alımlarının artmasında Genel Müdürün özel hastane ortaklılıklarının etkisi var mıdır?"
Bu soruların SSK'nın sağlık hizmetlerinin yetersizliğini açıkladığını belirten Tombul, "Bir yandan SSK kaynaklarını özele aktaracaksınız, SSK'ya böyle yöneticiler atayacaksınız, diğer yandan da durumdan şikayet edeceksiniz. Bu hiç de samimi değil" dedi.
Sağlıkta dönüşüm programının, sağlık hizmetleri sunumu ile finansmanın birbirinden ayrılması, sağlığa harcanan kamu kaynaklarının artırılması, özele daha fazla kaynak aktarılması esasına dayandığını belirten Tombul, "Sağlıkta dönüşüm programının uygulanabilmesi için, sağlık hizmetlerinin sunumu ile finansmanı birlikte olan SSK örneğinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Hükümet tam da bu adımı atıyor" diye konuştu. Hükümetin sosyal güvenlik kuruluşlarının açıklarını kara delik olarak gösterdiğini belirten Tombul, "Oysa rakamlar bunu yalanlıyor. Resmi Gazete'nin 31 Ekim 2004 tarihli sayısında yayınlanan Başbakanlık programına göre, SSK'nın 35 milyon nüfusla açığı 5.696 katrilyon lira, BAĞ-KUR'un ise 16 milyon nüfusla açığı 5.291 katrilyon lira. Bu rakamar da gösteriyor ki sağlık hizmetini satın alma anlayışı her zaman giderleri artırmaktadır" dedi. Sağlık Bakanı Akdağ'ın bu uygulama ile SSK'nın giderlerinin artmayacağını dile getirdiğini belirten Tombul, "Somut durumda da görüldüğü gibi hastanelerin devri hem sağlığa harcanan parayı hem de SSK giderlerini artıracaktır" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçmek istediğini de hatırlatan Tombul, "Genel Sağlık Sigortası gelirin yüzde 12.5'i oranında prim ödeme esasına dayanıyor. Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısında prim ödemeyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağı belirtiliyor" dedi. Prim ödemelerinde de eşitlik olmadığını savunan Tombul, "Almanya'da bile sorunlara neden olan Genel Sağlık Sigortası'nın, gelir dağılımı daha bozuk ve sağlık harcaması daha düşük olan Türkiye'de nasıl uygulanacağını merak ediyorum" dedi. Tombul, aile hekimliği ile ilgili olarak da, "Aile hekimliği pilot uygulaması her ne kadar ücretsiz muayene ve tedaviyi düzenliyorsa da, Genel Sağlık Sigortasına geçildiğinde primini ödemeyenlerin ücretsiz yararlanma imkanı kalmayacaktır" şeklinde konuştu. "Bir dönüşüm yaşanıyor. Ama kimin için?" diye soran Tombul, Sağlık Bakanlığı'nın resmi dergisi olan 'Diyalog' isimli derginin hemen hemen tüm sayılarında özel hastanelerin reklamlarının yayınlandığını söyledi. Tombul, "Bu ilişki sadece reklam ilişkisi midir? Acıbadem Hataneleri grubunun personeli olup da sağlıkta dönüşüm projesinde çalışanlar var mı?" sorularını sorarak, "Biz bu soruların cevabını biliyoruz. Sayın Akdağ bir açıklama yapmazsa bunları kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.