Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Türkiye'de verilen helal ürün sertifikasının uluslararası geçerliliğinde sorunlar yaşadıklarını belirterek, “İslam ülkelerinin çoğu, Türkiye’den ihraç edilen malı kabul etmiyor ve gümrükten sokmuyor. Sertifikanın Diyanet tarafından onaylanması talep ediliyor.” dedi.
SETBİR Sektör Buluşması, Bursa’da Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Şahabettin Harput, SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın yanı sıra sektör temsilcileri katıldı.
SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Bakan Zafer Çağlayan’ın söylediği 'Bölgesel ve Sektörel bazda teşvik paketini' büyük bir heyecanla beklediklerini söyledi. Bakan Çağlayan’ın, “Sanayinin içinden gelen biri olarak, bu teşvik paketi benim hayalimdir” dediğini hatırlatan Yörük, şöyle devam etti:
“Bizim de bir hayalimiz var. Biz niye ihracatta körfez ülkelerinin, Ortadoğu’nun, Türki cumhuriyetlerinin baş tedarikçisi olmayalım. Bunun için ilk adımlarımızı attık. Bilim kurulumuz, Türk cumhuriyetleri ve komşu ülkelerdeki birliklerin bilim kurullarının işbirliği yapması için ciddi çalışmalar yürütüyoruz. İlgili ülkelerin büyükelçileri, icra ataşeleri ve ekonomi bakanlığımız yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler meyvelerin vermeye başladı. Yakın zamanda İran, Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kırgızistan, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile Ankara’da bir araya geleceğiz. Karşılıklı ticaret ve yatırım imkanlarını geliştiren bir yapıya çatı kuruluş olarak önderlik etme amacıyla toplanıyoruz.”
“HELAL ÜRÜN SERTİFİKASINI DİYANET ONAYLASIN”
Türkiye'de verilen helal ürün sertifikasının uluslararası geçerliliğinde sorunlar yaşadıklarını ifade eden Yörük, “Bu nedenle, İslam ülkelerinin çoğu, Türkiye’den ihraç edilen malı kabul etmiyor ve gümrükten sokmuyor. Sertifikanın, Diyanet tarafından onaylanması talep ediliyor. Daha da önemlisi, Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen belge, maalesef yeterli bulunmuyor. TSE’nin, bir an önce helal sertifika konusunda akreditasyonu sağlaması gerekiyor.” diye ifade etti.
Türkiye’nin, kendine yetecek kırmızı eti üretmesi gerektiğine işaret eden Yörük, üretim yetersizliği ile yapılan ithalatın endişe doğurduğunu dile getirdi. Yörük,
kırmızı et üretimini artıracak önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
“KDV ORANI YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLSÜN”
KDV oranının et, süt ve yem sektöründe, hem perakende hem toptan satışta yüzde 1'e düşürülmesinin önemli bir adım olacağını anlatan Yörük, şunları ifade etti: ”Ayrıca, şu andaki uygulamada olduğu gibi, toptan etteki yüzde 1 KDV oranı ile perakendedeki yüzde 8 arasındaki 7’Lik fark, illegal çalışma dünyasına son derece cazip gelmektedir. Bu durum, legal çalışan firmaların üzerinde ciddi bir finans yüküne ve haksız rekabete yol açmaktadır. Diğer yandan, özellikle kırmızı ette, ülke tüketiminde daralma mevcuttur.
Kayıt dışı üretimin engellenmesi tüm sektör için son derce önemli. Ancak gıda sektöründe yaşanan kayıt dışılık ve beraberinde getirdiği hijyen sorunları, ekonomik zararların ötesinde kamu sağlığı üzerinde çok ciddi ve kalıcı hasara yol açabilecek niteliğe sahiptir. Kayıt dışı üretimin önlenememesi ve hayvan hareketlerinin arzu edildiği kadar kontrol altında tutulamaması nedeniyle, sadece sektörümüzde değil toplumumuz da ciddi bir gıda tehdidi altındadır.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz