Ağız kokuları ve estetik diş problemleri bazen çiftlerin ilişkilerinde problem yaratırken düzenli ağız ve diş kontrolleri ile bu problemleri aşmak mümkün olabiliyor.
Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Restoratif Diş Tedavisi Uzmanı Hakan Doğantepe, ağız ve diş sağlığı konusunda dikkat etmeniz gereken 5 temel noktayı özetliyor:
1-Ağız kokusunu hızlı şekilde çözmek için
Her öğünden sonra etkili bir diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile ağız kokusunun önüne kolayca geçilebilir. Ayrıca bu noktada ağız garagarası kullanılarak nefese daha taze bir his kazandırılabilir. Ağızdaki diş çürükleri, kırıklar ve diş eti problemleri ekstra gıda birikimine neden olacak alanlar yaratabilir. Bunlardan doğacak kötü koku ve sağlık problemlerinin önüne geçmek için dişlerin ve diş etinin tedavisi yapılmalı, rutin kontroller aksatılmamalıdır.
2-Diş beyazlatma kişiye özgü bir tedavidir
Diş beyazlatma kişiye özgü bir tedavidir. Tedavinin uygunluğu hekim tarafından kontrol edilmeli ve bütün bu süreç hekim tarafından yönetilmelidir. Sıklıkla medyada yer bulan doğal olarak nitelendirilen karbonat, limon gibi ekstra aşındırıcı maddeler diş yüzeyini aşındırarak geri dönüşümsüz hasarlara sebebiyet verir. Bu hasarlardan en önemlisi geçmek bilmeyen diş hassasiyetidir. Bundan dolayı diş beyazlatma tedavisi bir diş hekimi tarafından yönetilmeli ve kontrol hekime bırakılmalıdır.
3-Çürüklerinizden arının
Diş çürüğü, bakteriler tarafından meydana getirilen dişin sert dokularında harabiyet oluşturan bir hastalıktır. Başlangıç seviyesindeki diş çürükleri yüzeyde matlaşma olarak kendini gösterir. İyi bir ağız hijyeni ve remineralize edici ajanlarla geri döndürülebilir. Bu seviyeden daha ileri çürüklerde, çürük doku dişten uzaklaştırılır. Ortaya çıkan kavite (boşluk) çeşitli dolgu malzemeleri ile restore edilebilir. Eğer çürük sinir dokusuna ulaşmışsa kanal tedavisi yapılır. Çürük sebebiyle aşırı madde kaybetmiş dişler de ise porselen dolgu (inley – onley ),kaplama gibi tedavilere de başvurulabilir.
4-Diş macunu seçimine dikkat
Kişinin tadına tölerans gösterebileceği herhangi bir diş macunu iyi bir fırçalama ile ağız kokusunu ortadan kaldırır. Ancak birçok kişi tarafından nane tadı ve esansı tercih edilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken klinik olarak bilimselliği kanıtlanmış diş macunlarının kullanılmasıdır.
14 Şubat’a kadar ağız ve diş sağlığı açısından beslenme nasıl olmalı?
Ağız kokusunun ilk sebebi kötü ağız hijyeni olduğundan ağız hijyenine maksimum özen gösterilmeli. Aşırı derecede protein tüketimi kötü bir ağız kokusuna sebep olacağı akılda tutulmalıdır. Ayrıca baharat, sarımsak, soğan gibi yiyeceklerin keskin bir ağız kokusuna neden olacağı unutulmamalıdır.