İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - Muhammed Bzeek'in, ölmek üzere olan çocukları evlat edinmesiyle ABD'lileri çok etkileyen hikayesini konu edinen Guardian Of Angels (Meleklerin Koruyucusu) belgeselinin yönetmeni Ensar Altay, sevginin insana can verebileceğini Bzeek'in hikayesinden sonra öğrendiğini belirterek, "İyi ki bu hikayeyle karşılaşmışız, insanlık adına güzel bir insanın hikayesini güzelliği yaygınlaştırabilmek için ortaya çıkarmışız. Başından sonuna memnunum." dedi.
Dünya prömiyerini Tulsa American Film Festivali'nin açılışında yapan TRT World Films yapımı belgesel, yarın başlayacak 8. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde de hem ulusal hem uluslararası kategoride yarışacak.
İkinci gösterimini de Hollywood'un önde gelen festivallerinden Downtown Los Angeles (DTLA) Film Festivali'nde gerçekleştiren ve her iki festivalde de büyük beğeni toplayan "Guardian Of Angels", 13 Kasım'da Malatya'da sinemaseverlerle buluşacak.
- Hollywoodlu yapım şirketlerini reddetti
Daha önce "Gün Doğmadan", "The Golden Boys", "Göl İnsanları" gibi belgesellere imza atan yönetmen Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muhammed Bzeek'in ölmek üzere olan çocuklara karşı gösterdiği büyük gayretin çok etkileyici olduğunu söyledi.
Altay, hikayeyi izleyen herkesin kendi adına bir hisse alacağını düşündüğüne işaret ederek, özellikle doğuştan birtakım engelleri olanların çok zor şartlar altında yaşadığını ifade etti.
Bzeek'in hikayesini ilk olarak Los Angeles Times gazetesinin twitter hesabında gördüğünü aktaran Altay, Muhammed Bzeek ile ilk önce sosyal medya üzerinden tebrik etmek için bağlantıya geçtiği dile getirdi.
Altay, sohbetlerini adım adım ilerlettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Muhammed kendine yakın hissetti beni ve belgesel yaptığımı, samimi olduğumu öğrenince, aslında o teklif etti. 'Buraya gelirsen, seninle çalışabilirim.' dedi. Ondan sonra bunu kendime bir vazife edindim. Çünkü yaklaşık 45-50 Hollywood prodüksiyon firması teklif götürmüş, reddetmiş hepsini. Muhammed Bzeek sebebini de 'Onlar beni olduğum gibi görmüyor ama senin beni olduğum gibi görebileceğini düşündüm.' şeklinde açıkladı."
- Samantha 8 yaşına girecek
Daha sonra ABD'ye gittiğini ve Bzeek ile uzun zaman geçirerek dostluklarını pekiştirdiklerine dikkati çeken Altay, "İyi ki bu hikayeyle karşılaşmışız, insanlık adına güzel bir insanın hikayesini güzelliği yaygınlaştırabilmek için ortaya çıkarmışız. Başından sonuna memnunum. Ben bu hikayeden önce, Muhammed'le tanışmadan önce, sevginin bu derece insanı hayata bağlayabileceğini kestiremezdim. Hakikaten sevgi insana hayat veriyormuş, o çocuklara can verdiği gibi. Şu anda ilgilendiği çocuk Samantha, 1 ay yaşar zannedilen çocuk, biz 7. yaşını kutlamanın hikayesini çektik." ifadelerini kullandı.
Ensar Altay, Samantha'nın aralık ayında 8 yaşına gireceği bilgisini vererek, "Hala da büyüyor, hala Muhammed'in yanında. Sevginin insana can verebileceğini bu hikayeden sonra öğrendim." diye konuştu.
Belgeseli yapmaya karar verdikten sonra TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'le görüştüğüne değinen yönetmen, "İbrahim Eren'e projeyi açar açmaz çok heyecanlandı. 'Muhammed Bzeek'in hikayesini TRT World olarak kesinlikle yapmalıyız.' dedi. Sağ olsun projenin harekete geçmesinden, en son sinemada gösterilecek haline kadar onca yoğunluğu arasında her detayıyla çok yakından ilgilendi." dedi.
- "Filme dönüştürmemek yazık olacaktı"
Altay, izleyicide hayata, aile olmaya, karşındakini herhangi bir çıkar gözetmeden sevmeye dair çok güzel şeyler kalacağının altını çizdi.
TRT World'ün habercilik ve duruş anlamında öncü olma çabası, mücadelesi ve vizyonu içerisinde olduğunu belirten Altay, kalıcı eserler yapabilecekleri TRT World Films'in de İbrahim Eren'in fikri olduğunu bildirdi.
Altay, "Yeni oluşturduğumuz bir şey, henüz kurulum aşamasında. Kalıcı sayılabilecek, söylemeye değer sözlerin, gerçek hikayelerin söylenebileceği TRT World Films adında bir yapı. Niyetimiz inşallah bu filmleri çoğaltmak." ifadesini kullandı.
Daha önce televizyon için belgeseller yaptığını, ilk kez festivallerde gösterilen bir belgesel çalışmasına imza attığını ifade eden Altay, "Bu da bir televizyon belgeseli olarak başladı fakat hamuru o kadar sağlamdı ki bir filme dönüştürmemek yazık olacaktı. Hikayeye de harcadığımız emeğe de yazık olacaktı. İbrahim Eren'le yine bu süreci konuştuk, bir filme dönüştürelim dedik ve elimizden geldiğince filme dönüştürmeye çalıştık." şeklinde konuştu.
Ensar Altay, filme iki festivalde de ilginin yüksek olduğunu dile getirerek, "Oradaki atmosfer inanılmaz güzeldi. Hollywood'dan birçok yapımcı, David Lynch'in ünlü dizisi 'Twin Peaks'in iki oyuncusu, Los Angeles Başkosolosumuz Can Oğuz Bey, bazı senatörler, vali yardımcıları ve tamamen dışarıdan gelen birçok izleyici de vardı. Çok büyük bir ilgiyle karşılandı. O festivalden edindiğimiz tecrübelerle insanların ilgisi ve iltifatıyla, son derece memnun kaldık." değerlendirmesinde bulundu.
- Hem ulusal hem uluslararası yarışmada yer alacak
Malatya Uluslararası Film Festivali'nin her geçen gün daha geniş kitlelere ulaştığı yorumunu yapan Altay, festivalin hem uluslararası hem ulusal yarışmasında yer almaktan büyük onur duyduklarını sözlerine ekledi.
Farklı uluslararası festivallerde de gösterilmesi planlanan "Guardian Of Angels", Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin ulusal kategorisinde "Borç", "Aydede", "Son Çıkış", "İçerdekiler", "Halef", "Güvercin", "Dört Köşeli Üçgen", "Kardeşler", "Güvercin Hırsızları", "Anons", "Sükut Evi" ve "Çınar" filmleriyle yarışacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği'nin katkılarıyla gerçekleştirilen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, 15 Kasım'da sona erecek.