HABER

Sevigen: "Borç intiharları AKP'nin eseri"

ANKARA (ANKA) -CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, kredi kartı borcu nedeniyle son 4 ayda 39 kişinin intihar ettiğini söyleyerek, "Vatandaş hayatını devam ettirebilmek için son bir umutla sarıldığı kredi kartının borçlarını ödeyemiyor. Başbakan çözüm üreteceği yerde borçluları dürüst olmamakla suçluyor. Borcunu ödeyemeyen vatandaşlarımız kahırlarından, utançlarından canlarına kıyıyorlar. İntiharların büyük kısmı AKP'nin iktidar döneminde yaşanmıştır. Bu tablo AKP'nin eseridir" dedi

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, halkın hızla fakirleştiğini söyledi.
Sevigen, son 4 ayda 39 kişinin borcunu ödeyemediği için intihar ettiğini belirterek, "İktidar olurken fakir-fukara edebiyatı yapan Tayyip Erdoğan şimdi fakir-fukaraya ‘dürüst değil' diyor. Kusura bakmasın ama dünyanın borcuna en sadık milletinin, dürüstlük konusunda Tayyip Erdoğan'dan alacağı tek bir ders yoktur" dedi.

-"KREDİ KARTI ASGARİ İHTİYAÇLAR İÇİN KULLANILIYOR"-
Kredi kartı harcamalarının yüzde 65'inin yiyecek-içecek, eğitim, sağlık ve akaryakıt harcamalarına yapıldığını ifade eden Sevigen, "Yani asgari ihtiyaçlar için kullanılmaktadır. Bu harcamaların arasında tek bir lüks kalem yoktur. AKP politikalarının borcunu ödeyemez hale getirdiği insanlar, kredi kartını karnını doyurmak için, eğitim için, tedavi olmak için kullanıyor. Toplam kredi kartı borcu 36 milyar TL'ye ulaşmıştır. Bu borçların 3,6 milyar TL'si için de hukuki işlem başlatılmıştır" dedi. Sevigen, kredi kartlarına uygulanan yüzde 66 oranındaki faizin bu borçların ödenmesini zorlaştırdığını ve bu faizlerin eşitlenerek, borcun 2 yıl vadeye yayılarak taksitlerle alınması gerektiğine de işaret etti. Borç intiharlarının AKP hükümetinin eseri olduğunu savunan Sevigen şunları söyledi:
"Ekonomik gerçeklerden haberi yokmuş gibi davranan Başbakan, gazete ve televizyonları da takip etmiyor demek ki. Neredeyse her gün banka soygunları, para cinayetleri, icralıkların tefecilerin eline düşmesi ve borç intiharlarıyla ilgili haberler okuyor, izliyoruz. İntiharların büyük kısmı AKP'nin iktidar döneminde yaşanmıştır. Bu tablo AKP'nin eseridir. Vatandaşlarımız kriz koşullarında ayakta kalabilmek için akla gelmeyecek yöntemleri denemeye mecbur kalıyorlar."

-"BAŞBAKANLIK İNSAN HAKLARI KURULU DERHAL HAREKETE GEÇMELİ"-

Sevigen, Ekonomik kriz ve hükümetin ekonomi politikalarıyla da doğrudan ilgili olan bu intiharların aynı zamanda bir insan hakları sorunu olduğunu savunarak, "Durum çok ciddidir ve olağanüstü bir noktaya doğru gitmektedir. Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu derhal harekete geçmeli ve Türkiye çapında bir çalışma yaparak önleyici tedbirler almalıdır. Başbakan ve hükümeti dardaki vatandaşlarımızın gururunu kıracak sözler söyleyeceğine çözüm üretmelidir. Kriz teğet geçmiyor. Fakir fukaranın yuvası dağılıyor, evinde artık tencere kaynamıyor, insanlar da bu azaptan kurtulmak için ya intihar ediyor ya da suç işliyor" dedi. Sevigen önergesinde şunları sordu:
"-Fabrika kurmamayı maharet sayan politikanızın fabrika kapatma amacı da var mıdır? 2008 Eylül'ünden bu yana Türkiye'de kaç fabrika kapanmıştır?
-Kredi kartı borçlularına 'dürüst değiller' derken, kredi kartı harcamalarının esasının asgari ihtiyaçlara yapıldığını biliyor muydunuz?
-Borçlarını ödeyemediği için son 4 ayda 39 kişinin intihar etmesini o dürüstlük ölçütlerinize göre nasıl açıklayacaksınız? Dürüst değiller dediğiniz bu insanlardan özür dilemeyi düşünüyor musunuz? Aileleriyle görüştünüz mü? Görüşmeyi düşünüyor musunuz?
-Kredi kartı borçlularına dürüstlük dersi vermeye kalkışmak yerine borçlular için yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
-Bankaların yatırılan mevduata yüzde 12-13 faiz verip, kredi kartı borçlularından yüzde 66 faiz alması adaletsizlik değil midir? Bankacılık sektörü devasa karlar elde ederken, borçluların yüksek faizli borçlarını ödeyemediği için intihar etmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Geçim sıkıntısından dolayı boşanarak anne ve babasının aylıklarını almak isteyen eşlerin ya da boşanıp tekrar evlenmek suretiyle işinden ayrılarak kıdem tazminatını talep eden insanların varlığından haberdar mısınız? İnsanların geçim sıkıntısı nedeniyle böyle yöntemlere başvurmasında sorumluluğunuz yok mudur?
-Ekonomik sebepli intihar olaylarını insan hakları sorunu olarak görüyor musunuz? Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu'nun bu konuyla ilgili bir çalışması olmayacak mı? Önleyici tedbirler almayacak mısınız?"

En Çok Aranan Haberler