Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, şehirde esnaf enflasyonu yaşandığını söyledi. Antalya’da esnaflık yapmanın bir bedeli olması gerektiğini savunan Sevimçok, parası olan herkesin iş yeri açmasına izin verilmemesini istedi.
AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, 2011 yılıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi. Atatürk Parkı’ndaki bir işletmede basın mensuplarıyla bir araya gelen Sevimçok, Antalya’daki esnaf sayısının fazlalığından yakındı. Antalya’da esnaflık yapmanın bir bedeli olması gerektiğini savunan Sevimçok, “Parası olan herkese iş yeri açtırılmamalı.” dedi. Sevimçok işyeri açmak isteyenlerden ustalık belgesi istenmesinin hem kaliteyi hem de kazancı artıracağına inandığını dile getirdi.
İşyerlerine ruhsat veren komisyonlarda meslek kurumlarının temsilcilerinin bulunmasını isteyen Sevimçok, “Onun hazırlayacağı rapor doğrultusunda ihtiyaç duyulan bölgelerde işyerleri açılmalı. Antalya’nın esnaf haritası çıkarılmalı. Bu zor bir iş değil. Zaten bizde, ATSO’da, yerel yönetimlerde bu veriler mevcut. Bu yapılırsa milli servet boşa gitmemiş olur. Antalya çok hızlı büyüyor. Aslında bu bir yandan da şans. Yeni iş yerlerine ihtiyaç oluyor. Yeni iş yerleri, gelişen bölgelere göre açılırsa oralar hizmetten mahrum kalmaz. Açan da zarar etmez.” ifadelerini kullandı.
Şehir merkezinde yan yana sıralanmış birbirinin aynı mesleklerin yapıldığına işaret eden AESOB Başkanı, “İş yapamıyorlar ve zarar ediyorlar. Her meslekten iş yeri var. Ciddi enflasyon var. Binalar ve iş yerleri yapılırken orada ne olacağı, ne amaçla yapılacağı belli olmalı.” değerlendirmesinde bulundu. Sevimçok, AESOB’a kayıtlı 75 bin üyeleri bulunduğu, bunun 10 bininin kadın girişimcilerden oluştuğu bilgisini verdi.
‘ARTIK HERŞEY DAHİLİ ELEŞTİRMİYORUM’
Turizmcilerin Antalya’ya turist çekmek için bir yol geliştirdiği herşey dahil sistemini eskiden olduğu gibi eleştirmekten vazgeçtiğini anlatan Sevimçok, esnafın ve odaların da kendi alternatiflerini geliştirmesi gerektiğini kaydetti.
Antalya’yı 12 milyon turistin ziyaret ettiğine dikkat çeken Sevimçok, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden herşey dahil sistemini eleştirirdim, ama artık çok fazla eleştirmiyorum. Şehir merkezine turisti çekecek alternatiflerin üretilmesi gerekiyor. Antalya sadece Cumhuriyet Meydanı’ndan ibaret değil. Her şehirde, ülkede oranın kültürün, yerel tatlarının sergilendiği halk pazarları olur. Turistler de orayı ziyaret eder. Antalya’nın merkezinde bir halk pazarı yok. Uzun bir sahil şeridine sahibiz. Bu halk pazarında balık sergilerimiz olabilir, sebze meyve satışlarımız, nar, portakal, havuç suyu satışlarımız olabilir.”
Şehir merkezini canlı tutmak için etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Sevimçok, otellerin içindeki alışveriş merkezleriyle mücadele edilmesini istedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz