HABER

Sevk zincirine uygun başvuru yapın

Ankara (AA)- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle sağlık hizmetlerinden yararlanacakların, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına sevk zincirine uygun olarak başvurmaları zorunlu olacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'na göre, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için kişilerin sağlık hizmeti sunucularına başvurularında nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport gibi belgelerden birinin göstermesi zorunlu olacak.

Ancak acil hallerdeki başvurularda bu şart aranmayacak, acil halin sona ermesinden sonra belgenin gösterimi gerekecek. Sağlık hizmetlerinden yararlanacak kişilerin sevk zincirine uygun hareket etmeleri zorunlu tutulacak. Bu çerçevede, kişilerin önce birinci basamak sağlık hizmeti sunucularına (sağlık ocakları, aile
hekimleri vb) gitmeleri şart olacak.

Kişiler, birinci basamaktaki sağlık hizmeti sunucularına başvurduktan sonra ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına gidebilecek. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularının hangileri olacağı, Sağlık Bakanlığı'nca sınıflandırılacak.

Sevk zincirlerine uyulmadan sağlık sunucularına yapılan başvurularda ise sonucu alınan sağlık hizmetlerinin Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen tutarının yüzde 70'i ödenecek.

Aradaki fark, hasta tarafından karşılanacak. Ancak iş kazası, meslek hastalığı, afet ve savaş hali ile acil hallerde sevk zincirine uyulması şartı aranmayacak.
Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenelerinden 2 YTL katılım payı alınacak.

Gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibariyle hayati öneme sahip olup olmaması, kişilerin prime esas kazançları, gelir ve aylıklarının tutarları ve benzeri ölçütler dikkate alınarak ortez, protez ve iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlardan ise yüzde 10-20 oranında katılım payı alınacak.
Ancak kişilerin ödeyecekleri katılım payının tutarı, sağlık hizmetinin alındığı tarihteki brüt asgari ücretin yüzde 75'ini geçemeyecek.

Yasaya göre, iş kazası ve meslek hastalığı, askeri tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri, aile hekimi muayeneleri, afet ve savaş durumları, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, kurul raporuyla belgelenen kronik hastalıklar, kontrol muayeneleri, hekimin gerekli gördüğü diğer poliklinik muayeneleri, yatarak tedavilerde
sağlanan ilaçlar, analık sigortası kapsamında sağlanan yardımlar ile İstiklal madalyası sahipleri, vatani hizmet tertibi aylığı bağlananlar, harp malullüğü aylığı alanlar ve terörle mücadele kapsamındaki kişilerden katılım payı alınmayacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler