YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Seyahatlerde Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Tedbirli Olunmalı

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Hakan Leblebicioğlu, seyahatlerde enfeksiyon...

Seyahatlerde Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Tedbirli Olunmalı

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Hakan Leblebicioğlu, seyahatlerde enfeksiyon hastalıklarına karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi. Özellikle yurt dışı gezilerinde yakın zamanda görülen enfeksiyon hastalıklarından Sars, kuş gribi ve domuz gribi riskinin devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, sarıhumma ve ebola gibi korkutucu seyahat enfeksiyonları arasında en sık ishallerin görüldüğünü belirtti.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID)’nin geçen ay İstanbul’da düzenlediği Seyahat Enfeksiyonları Kursu ilgili değerlendirmede bulunan EKMUD Başkanı Prof. Hakan Leblebicioğlu, özellikle yurt dışı gezilerinde koruyucu tedbirler alınmasının sağlık açısından önemli olduğunu kaydetti. Geçen yıl dünya genelinde yaklaşık bir milyar kişinin seyahat ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Leblebicioğlu, bu yoğun seyahat trafiğinin enfeksiyon hastalıklarının hızlı bir şekilde yayılmasına neden olduğunu vurguladı.

Seyahat enfeksiyonları konusunda bilgi veren EKMUD Başkanı Prof. Leblebicioğlu, şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin turizm açısından en fazla ziyaret edilen ülkeler içine 7. sırada yer alıyor. Geçen yıl, bir öncekine göre turist sayısında yüzde 10 artış yaşandı. Günümüzde seyahatler ile enfeksiyonlar çok kolay ve hızla yayılabilmekte ve tüm dünyayı etkileyebilmektedir. Yakın zamanda gördüğümüz önemli örnekler sars, kuş gribi ve domuz gribidir. Seyahat enfeksiyonu denilince akla en fazla sarıhumma, Ebola gibi korkutucu hastalıklar gelmektedir ama en sık görülen seyahat enfeksiyonu ishallerdir. Ayrıca solunum yolu enfeksiyonları, sıtma ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da sık görülmektedir."

Seyahate çıkacak kişilerin alması gereken tedbirleri anlatan Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Gidilen yerde temiz su kullanmaya dikkat etmeli, içmek için kapalı şişe sular tercih edilmelidir. Sokakta veya açıkta satılan gıdalar, çiğ tüketilen, pişirilmemiş veya az pişirilmiş yiyecekler yenilmemelidir. Yine temizlenmesi güç olabilecek salata gibi yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıdır. Seyahat sırasında hayvanlarla temastan kaçınılmalı, nehir ve göllerde yüzülmemelidir. Her fırsatta eller yıkanmalıdır. Seyahat edecekler yanlarında, antiseptikli solüsyon, su temizleme tableti veya damlaları, yara bandı, gazlı bez, elastik bandaj, sinek ve böcek kovucular, ağrı kesici, hekimin tavsiye ettiği antibiyotikleri içeren bir sağlık çantası taşıyabilirler.” tavsiyelerinde bulundu.

Gidilecek ülkelerde farklı hastalıklara yakalanılabileceği ihtimaline karşılık seyahat öncesi aşı ve sağlık taramasından geçmenin önemine de değinen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Gidilecek yerin özellikleri, iklim koşulları, mevsim şartları, sık görülen hastalıklar, seyahatin amacı, süresi, gidilecek ülkede konaklanacak yer gibi faktörlere göre alınacak önlemler farklılık göstermektedir. Ayrıca bebekler, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve gebeler seyahat enfeksiyonları açısından riskli altındadırlar. Bu tür spesifik öneriler için mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Seyahat öncesi kullanılacak aşıların etkili olabilmesi için seyahatten 4 -6 hafta önce diş sorunları dahil mevcut hastalıklar için hekim kontrolünden geçilmelidir. Seyahat enfeksiyonları göz ardı edilmemeli, önerilere uyulmalıdır.“ ifadelerini kulandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler