HABER

Seyahatlerden iki büklüm dönmeyin!

Malum, seyahat zamanı… İster özel araba, ister uçak, ister tren olsun özellikle uzun seyahatlerde oturur pozisyonda kalmak bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Keyifli bir tatil yapmaya gidiyorsanız veya önemli bir iş seyahati ise tüm planlarınızı bozacak sağlık problemleri ile karşılaşmanız sökonusu olabilir.

Dr. Vildan Çerçi Mynet okurları için seyahat sırasında nelere dikkat etmek gerektiğini yazdı.

Uzun süre oturur pozisyonda kalmak en çok bel ve boyun bölgesinin aşırı zorlanmasına neden olur. Eğer önceden hafif de olsa bel ya da boyun ağrınız varsa bu tür sorunlarla karşılaşma riskiniz daha fazladır. Örneğin; boynunuz ters bir pozisyonda uyuyup kalmışsanız, ani boyun tutulması yaşayabilirsiniz. Üstelik suçu, uçakta iseniz üzerinizdeki ya da arabadaki klimaya bulabilirsiniz.

Ya da beliniz desteksiz uzun süre oturmuşsanız arabadan inerken veya bagajdan bir eşya alırken beliniz tutulabilir. Yine bu suçu terlemeye ve terinizin soğumasına bağlayabilirsiniz. Ancak bunların hiçbiri sebep olamaz. Uzun süre belirli pozisyonda sabit kalmak bel ve boyun omurları üzerine aşırı yük binmesine neden olur. Bunun sonucunda disklerde deformasyon, yırtılma, kayma bel ve boyun tutulmalarına neden olabilir.Eğer daha önceden bel ve boyun probleminiz varsa bel boyun tutulma riski daha fazladır.

Eğer özel arabanızla seyahat ediyorsanız, 3-4 saatte bir durup arabadan inerek, yürüyün, belinizi arkaya doğru 5-6 kez esnetin. Hele bagajdan bir eşya alacaksanız, bu esnemeyi yapmadan kesinlikle almayın; boynunuzu yanlara ve sağa sola ve arkaya hareket ettirin. Sürücü iseniz belinizi mutlaka ortopedik yastıkla destekleyin.Yolcu iseniz hem bel hem boynunuza destek koyun.Uygunsuz bir pozisyonda uyumanız boyun tutulmasına yol açabilir.Camın açık kalıp cereyan yapması boyun tutulmasına neden olmaz. Uyku esnasında gevşek kalan boyun omurgasına ters yük binmesi boyun tutulmasıyla sonuçlanabilir.

Otobüs yolculuğunda ise mutlaka belinize ve boynunuza destek amaçlı ortopedik yastık kullanın, molalarda esneme hareketlerini yapın. Uzun uçak yolculuklarında da ortopedik yastık kullanın, sık sık ayağa kalkıp belinizi arkaya doğru esnetin,boyunu her yöne nazik bir şekilde hareket ettirin, yürüyün. Bagajlarınızı kaldırıp indirmeden önce mutlaka belinizi arkaya doğru 5-6 kez esnetin. Bagajı kaldırırken bel, karın kaslarınızı kasıp, yükü kollar ve dizleri bükerek bacaklara verin.

Uzun süreli yolculuklar sırasında diğer bir risk lenfatik sistemin yetersizliği nedeniyle riskli hastalarda görülen kol ya da bacakta şişmelerdir.Özellikle uçak yolculuğu sırasında basınç değişikliğinden dolayı herkesten farklı bacaklarınız veya ayaklarınızda şişmeler oluyorsa lenfödem hastalığı yönünden tetkik edilmekte fayda vardır. Çünkü bu şişlikler bir yolculuk sonrası kalıcı hale gelebilir. Meme kanseri sonrası kolunda şişlik olan veya şişme riski olan hastalar da ödem oluşması veya artması bakımında risklidirler. Lenfödem riski olan bu hastaların uçağa basınçlı kolluk veya çorap giymeden binmemeleri gerekir.

Otobüsle yapılan uzun süreli yolculuklarda da aynı risk söz konusudur. Sık sık seyahate ara verip yürümek ve basınçlı çorapveya kolluk giymek gereklidir. Ödemli kol veya bacağı güneş ve sıcaktan mutlaka korumalı, beyaz kıyafetler tercih edilmelidir.

www.vildancerci.com

En Çok Aranan Haberler