YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Seyahatname' üzerinden yeniden bir Türk kültürü inşa etmek mümkün'

Osmanlı gezi edebiyatının en büyük eseri 'Seyahatname' tarzında, dünyada başka bir eser daha yok uzmanlara...

'Seyahatname' üzerinden yeniden bir Türk kültürü inşa etmek mümkün'

Osmanlı gezi edebiyatının en büyük eseri 'Seyahatname' tarzında, dünyada başka bir eser daha yok uzmanlara göre. Evliya Çelebi, 4 bin 600 sayfalık eserine bir rüya kurgusu ile başladı ve 50 yıl boyunca 26 milyon kilometrelik toprağı gezdi, kitabında yer verirken, 'Seyahatname' üzerinden yeniden bir Türk kültürü inşa etmenin mümkün olduğu kaydedildi.

British Council, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa AB Bilgi Merkezi ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile Evliya Çelebi’nin 'Seyahatname' sergisi ve 'Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa' isimli panel Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa katılan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Yahya Kemal Taştan, Evliya Çelebi'nin, 'Seyahatname' eserini 'Seyahati Resulallah, Şefaati Resulallah' kavramı etrafından saikler üzerine kurduğunu ifade etti.

"SEYAHATNAME' ÜZERİNDEN BİR TÜRK KÜLTÜRÜ İNŞA ETMEK YENİDEN MÜMKÜN"

Evliya’nın çok özgün bir isim olduğunu anlatan Doç. Taştan, “Osmanlı'nın bütün muhayyilesini temsil ediyor. Bugün Türk kültürü denen bir şey ortada kalmasa Evliya Çelebi ve 'Seyahatname' üzerinden bir Türk kültürü inşa etmek yeniden mümkündür.” şeklinde konuştu.

BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de farklı kültürlerin kaynaşmasına en çok katkı yapanların, aynı zamanda evrensel bir kültür ve barış elçisi olduklarını vurguladı. Günümüzde ülke yöneten liderlerin Evliya Çelebi’nin deneyiminden alacağı büyük dersler olduğuna işaret eder Parseker, "Evliye Çelebi’nin üzerinden dört asır geçti. Dünyada adım atılmayan yer kalmadı. Teknolojideki gelimseler dünyanın bütün köşelerini birbirine bağladı. Ama bugünün, Evliye Çelebi’nin yaşadığı çağdan daha barışçıl ve hoşgörülü olmadığını sizlerin takdirine bırakıyorum.” şeklinde konuştu.

“VİZE REKABETİ NEDENİYLE AVRUPA’DA ÖZGÜRCE GEZEMİYORUZ”

“Evliye Çelebi’nin dört asır önce kuşlar kadar özgür gezebildiği topraklarda bugün onun torunlarının vize garabeti yüzünden özgür hareket edemediğine dikkat çeken BTSO Meclis Başkanı Parseker, şunları ifade etti: “Daha da beteri Fransa gibi düşünce özgürlüğü için kanlı savaşların yaşandığı bir ülke, aptal seçim hesapları yüzünden özgürlüğü yasaklayan kanunlar çıkarmaya yeltenebiliyor. Avrupalı dostlarımızın, Türkiye ile birlikte yasama kültüründen ne kadar uzak olduklarını orta koyan bu davranışlar, ne yazık ki Türk halkını mental olarak Avrupa Birliği'nden uzaklaştırmaktan başka bir işe yaramıyor.”

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise Evliya Çelebi’nin yüzlerce yıl öncesinde her yönü ile dünyayı, ayrım yapmadan harmanladığına dikkat çekerek, “Bugün dünyanın çok milliyetlilik, çok dinlilik ve farkındalıklarla buluşması gerekir. İşte bu başarıldığı zaman bütün sorunlar kendiliğinden çözülür.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler