YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Seyyidler Yurdu Becirman, Eski Adını Istiyor

Geçmişte ismi Becirman (Vergisiz) olan, ancak daha sonra Vergili olarak değiştirilen köyün sakinleri, köye yeniden...

Seyyidler Yurdu Becirman, Eski Adını Istiyor

Geçmişte ismi Becirman (Vergisiz) olan, ancak daha sonra Vergili olarak değiştirilen köyün sakinleri, köye yeniden Becirman adının verilmesini istiyor.

Botan beyleri ve Osmanlı’nın Kürtçe 'Vergisiz (Becirman)' dediği köye, daha sonra Türkçe, 'Vergili' isminin verildiğini belirten Batman Turizm Tanıtım Derneği(Bat-Der) Başkanı Emin Bulut, “Köy tabelasında Vergili yazıyorsa da herkes köyü Becirman olarak tanıyor.” dedi.

YURT GENELİNDE 12 BİN YERİN İSMİ DEĞİŞTİ

1940-2000 arasında 12 bin köyün ismi değiştirildi. Enver Paşa, 1915’te değişiklik için talimatname gönderdi. Buna göre Kızılkilise Nazimiye, Megri Fethiye, Ayasluğ Selçuk oldu. 1924’te Kırkkilise Kırklareli’ne dönüştü. Çölemerik ise Hakkâri oldu.

Osmanlı’nın Kürtçe 'Vergisiz' dediği köye, daha sonra Türkçe, 'Vergili' ismini verilmiş. Halk, Becirman dese de bugün Gerçüş ilçesine bağlı köyün adı resmiyette halâ Vergili. Becirman tek örnek değil. Böyle yüzlerce örnek var. Evliyalar yatağı olan Tillo’nun adı Aydınlar olarak değiştirilmiş; Veyselkarani ilçesinin adı ise Ziyaret yapılmış.

Kürt beyleri, Mire Botan’ın bölgesinde yer alan Areban Mirekleri ve daha sonra Osmanlı'nın, Peygamber soyuna hürmetle köy halkından vergi almadığı ve köye vergi muafiyetini tescillercesine Vergisiz (Becirman) adını verdiğini belirten Bat-Der Başkanı Emin Bulut, ancak Cumhuriyet sonrası başlatılan isim değiştirme operasyonundan Becirman’ın da nasibini aldığını söyledi.

Becirman’da (vergili) bulunan ve her yıl binlerce ziyaretçinin akın ettiği Seyyid Bilal Türbesi’nin Gercüş ilçesini çok önemli bir inanç turizmi merkezi haline getirdiğine dikkat çeken Bulut, şunları dile getirdi: “Seyyidlere yöre halkı büyük bir saygı ve hürmet göstermekteydi. Bu saygı ve hürmet dolayısıyla bölgede meydana gelen birçok anlaşmalıkları gideren Becirman Seyyidleri, barış ve diyalog misyonunu üstlendiler. Kimi zaman büyük aşiretler arasında çıkan çatışmalarda arabulucu olarak rol oynadılar. Müslüman ve Süryanilerin arasında bile denge unsuru olarak önemli bir misyona sahiptiler."

Her yıl geleneksel olarak eylül ayının ikinci haftasının ilk perşembe günü kutlanan Seyyid Bilal’i anma ve Becirman etkinliklerine yurt içinden ve yurt dışından binlerce ziyaretçinin katıldığını hatırlatan Bulut, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinin ortasında önemli bir inanç kültürüne sahip Seyyid Bilal türbesine özellikle psikolojik hastalıkları olan vatandaşların sık uğradığına dikkat çekti. Çözüm süreciyle birlikte ziyaretçi sayısının artacağına vurgu yapan Bulut, artık bölgeye huzurun hakim olduğunu, bundan dolayı köye eski isminin verilmesi için girişimde bulunacaklarını ifade etti.

Seyyid Bilal ve Becirmanlılar Vakfı Başkanı A. Mecit Aslan da çözüm sürecinden umutlu olduklarını belirterek, “Hükümetin köy isimlerini geri iade edeceği, bu konuda çalışma başlattığını duyduk. Biz köyümüze eski isminin verilmesi için girişimde bulunacağız. Hükümet bunu değiştirirse çok güzel olacak.” diye konuştu.

SEYYİD BİLAL KİMDİR?

İslam medeniyetinin görkemli şehirlerinden biri ve Şam’dan sonraki siyasi merkezi Bağdat’ta 12. yüzyılın ortalarında başlayan karışıklığın mağdurlarından biri de burada yaşayan Peygamber torunlarıydı. Bağdat’tan göç etmek zorunda olan Peygamber torunlarından biri olan Seyit Bilal, Anadolu’ya geçerek Dargeçit bölgesindeki Arbaye Beyliği topraklarına sığınır. Rivayete göre, Arbaye Beyi maiyetiyle ava çıkarken Girebeş denilen tepecikte Seyyid Bilal ile karşılaşır. Tavşanın peşine düşen tazısının Seyyid Bilal’in önünde çömeldiğini; tavşanın ise arkasına saklandığını gören bey, karşısındakinin ermiş bir kişi olduğunu anlayıp saygı gösterir; hakkında bilgi edinir. Bağdat’tan tehcir edilen sülaleden olduğunu anlayınca da sohbet ettikleri Girebeş mevkiinden eliyle bir daire çizerek, bu toprakları kendisine hediye ettiğini; kız kardeşini de ona nikahlamak istediğini söyler. Seyyid Bilal, bu toprağı işleyerek geçimini sağlarken çevredeki köylere de ahlakıyla örnek olur. Toprak ihtilaflarının çözümüne yardım eder. Zamanla büyüyen aile, yöre halkından büyük saygı görür.

Bölge Osmanlı’ya geçince Seyyid Bilal’in köyü sultanların dikkatini çeker. İdarecilere talimatlar verilip bu köyden vergi alınmaması ve Seyyid sülalesine ömür boyu maaş bağlanması emri verilir. Köyün adı da kütüklere Kürtçe Becirman, yani Vergisiz olarak işlenir.

1212 tarihinde vefat eden Seyyid Bilal'in türbesi her yıl binlerce kişinin ziyaretgahı haline gelir. Bugün milyonlara ulaşan Becirman Seyyidleri sülalesine mensup topluluklar başta Türkiye olmak üzere, Irak, İran ve Suriye’de varlıklarını sürdürmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler