Özel Meltem Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Pınar Yanmaz, sağlıklı bir kadının eğer bir engeli yok ise, normal şekilde doğum yapmasının önerildiğini söyledi.
Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Pınar Yanmaz, gelişen tıp teknolojisiyle sezaryen doğumun oldukça kolay yapılabildiğini belirterek, “Her ne kadar bu yöntem kolay bir şekilde yapılabilmekteyse de, normal doğumda anestezi ve cerrahiye bağlı oluşabilecek muhtemel sorunlar ortadan kalkmaktadır. Bazen çocuğun gelişim şekline bağlı olarak, sezaryen doğum tercih edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda anne açısından da çocuk açısından da en sağlıklı yöntem bu olacaktır” dedi.
Op. Dr. Yanmaz, doktorların anneyi yönlendirmesinin çok önemli olduğunu, normal doğum yapamayacak bir annenin normal doğum yapması için zorlanmasının ise, annenin de çocuğun da hayatını tehlikeye atabileceğini ifade etti.
HANGİ YÖNTEM DAHA SAĞLIKLI?
Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Yanmaz, normal doğumun da sezaryen doğumun da avantajlı ve dezavantajlı yanları olduğuna değinerek, “Normal doğumun en büyük avantajı normal ve fizyolojik olmasıdır. Doğum sonrasında anne, bir kaç saat içerisinde normal aktivitesine dönebilmekte, bebeğini kısa bir süre içerisinde emzirmeye başlayabilmektedir. Normal doğumdan sonra anne, gebelik öncesi yaşantısına hızla dönebilmektedir. Bebek açısından baktığımızda ise normal doğumun artısı, doğum esnasında sıkışıp büzüşen bebeğin akciğerlerinin soluk alıp vermeye daha hazırlıklı olmasıdır. Anneleri normal doğumdan uzaklaştıran diğer bir etken ise psikolojiktir. Özellikle ilk defa bebek sahibi olan annelerin zaman zaman 12 saate varan sancı nöbetleri, normal doğuma endişeyle bakmalarına neden olmaktadır. Günümüzde, oldukça büyük bir ilgiyle karşılanan ‘ağrısız doğum’ bu korkuları ortadan kaldırmaktadır” diye konuştu.
Sezaryenin, annenin karın boşluğuna girilerek rahmin açılması ve bebeğin bu şekilde doğurtulması olduğunu dile getiren Yanmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sezaryenin en büyük artısı, bebek açısından riskleri en aza indirmesidir. Normal doğuma karşın sezaryen operasyonundan sonra hastanın kendine gelmesi ve bebeğini emzirmeye başlaması 2-3 saati almakta, annenin ağızdan beslenmeye başlaması da 6-8 saati bulmaktadır. Ameliyat sonrası 2 ya da 3 gün hastanede yatması gereken annenin ameliyattan 6-8 saat sonra ayağa kalkması normal doğum sonrasına göre daha sıkıntılıdır. Hastanın normal hayatına dönmesi 3-4 günü bulmaktadır. Her iki doğum şeklinin de düzgün koşullarda yapıldığı sürece, risklerinin minimumda olduğunu belirtmektedir. Bazı durumlarda sezaryen kaçınılmaz olmakla beraber doğum şeklinin ne olacağına karar verirken doktorla sürekli iletişimde olunmalı, avantaj ve dezavantajları karşılıklı oturarak görüşülmelidir. Çünkü normal doğum yapabilecek bir anne adayının sezaryenle doğum yaptırılmasında ısrar etmek ne kadar yanlış ise, kemik yapısı dar olan bir anne adayını normal doğuma teşvik etmek de bir o kadar yanlıştır.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz