İstanbul - (AA) Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Enerji kaynaklarının ve iletim yollarının çeşitlendirilmesi enerji güvenliğinin olmazsa olmaz koşullarıdır" dedi.
Sezer, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Cambridge Enerji Araştırma Kuruluşu (CERA) tarafından Ceylan Oteli'nde bu yıl 10'uncusu düzenlenen enerji konferansının açılışında yaptığı konuşmada, çağdaş ekonomik ve toplumsal yaşamın sürdürülebilmesi kesintisiz enerji sunumuna bağlı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Sezer, şöyle konuştu:
"Bölgemizde ve dünyada enerji kaynaklarının dünya pazarlarına güvenli akışını tehdit eden jeopolitik riskler bulunmaktadır. Küresel ekonomide sarsıntılara yol açabilecek istikrarsızlık ve karşıtlıklara barışçı çözümler üretilmesi konusunda tüm taraflara sorumluluk düşmektedir. Öte yandan enerji üreticisi ülkelerin üretim ve iletim altyapısında gereksinim duyulan yaşamsal yatırımların yükselen küresel istemi karşılayacak biçimde zamanlıca yapılamaması, küresel enerji güvenliğini etkileyebilecek bir başka tehlikedir."
Sezer, "Azerbaycan ve başka kaynak ülkelerden Türkiye'ye ulaştırılacak doğal gazı Avrupa'ya taşıyacak NABUKKO tasarısının Avrupa'nın doğal gaz sunum güvenliğine önemli katkılarda bulunacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kazakistan ve Türkmenistan'ın, Hazar geçişli doğal gaz boru hattı üzerinden, bu tasarılara kaynak ülke olarak katılmalarını diliyoruz. Türkiye, yakın tarihsel ve kültürel bağları bulunan bu ülkelerle her alanda işbirliğini geliştirmeye hazırdır. Hazar geçişli doğal gaz boru hattı, bölgenin dış satım yollarını çeşitlendirerek, anılan ülkelere
önemli ekonomik yararlar sağlayacaktır."
Dünya enerji haritasında büyük önem taşıyan diğer bir ülkenin de Irak olduğunu ifade eden Sezer, "Irak'ın zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılmasına öncelik verilmelidir. Ancak bundan önce, Irak'ın doğal varlıklarının, tüm Irak halkının yararına olacak biçimde değerlendirilmesi için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını diliyoruz" dedi.
İstanbul Boğazı'nda oluşabilecek bir tanker kazasının milyonlarca insanın yaşamını, çevreyi ve İstanbul'un binlerce yıllık tarihsel ve kültürel dokusunu tehdit etmekle kalmayacağını, dünya petrol sunumunda da kesintiye yol açacağı uyarısında bulunan Sezer, şöyle konuştu:
"Bu çerçevede, karadan inşa edilecek yan geçiş hatlarıyla, Türk Boğazları'nın petrol taşıma kanalı olarak kullanılmaktan kurtarılmasını istiyoruz. Ülkemiz bu anlayışla, doğrudan Akdeniz'e açılan Samsun-Ceyhan yan geçiş hattını gerçekleştirmektedir. Bu tasarının 2009 yılında hizmete girmesi öngörülmektedir. Bakü-Tiflis-Ceyhan hattının ardından Samsun-Ceyhan hattının devreye girmesi, Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden işler duruma getirilmesi ve Güney-Kuzey ekseninde diğer tasarıların tamamlanmasıyla birlikte Ceyhan önemli bir enerji merkezine dönüşecektir. Bu çerçevede, petrol rafinerisi ve sıvılaştırılmış doğal gaz alanında Ceyhan'da yapılacak yatırımları destekliyoruz."
Sezer, enerjiyi bir çekişme değil, işbirliği alanı olarak görmenin, uzun erimde tüm tarafların ortak yararına olacağını da vurguladı.