HABER

Sezer: 'Ortak tasarılar dayanışmaya katkı'

Ankara (AA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ortak enerji ve ulaştırma tasarılarının, hem bölgenin küresel jeopolitik öneminin daha da geliştirilmesine, hem de ikili ve çok taraflı dayanışmanın derinleştirilmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Sezer, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili onuruna Çankaya Köşkü'nde verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Saakaşvili'nin Türkiye'ye ikinci kez resmi ziyarette bulunduğunu belirterek, "Türkiye ve Gürcistan arasında son dönemde yoğunlaşan üst düzey ziyaretler, ülkelerimiz arasındaki dostluğun ve yakınlığın göstergesini oluşturmaktadır" dedi.

Üst düzey ziyaretler ve kurumlar arasındaki temasların yanı sıra, iki ulusun birbiriyle daha çok yakınlaşmasına önem verildiğini söyleyen Sezer, şunları kaydetti:

"Bu amaçla, vize uygulamasını bu yılın başında karşılıklı olarak kaldırmış, kara ve havayolu bağlantımızı güçlendirmiş bulunmaktayız. Batum hava ve deniz limanları, yeni sınır kapıları ve Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun hizmete girmesiyle ülkelerimiz arasında yeni köprüler kurulmuş olacaktır. Somut tasarılar, ileri düzeydeki çok yönlü ilişkilerimizin, uluslarımıza da yansıtılmakta olduğunu göstermektedir."

Sezer, "Karadeniz'in, tüm kıyıdaş ülkeleri birleştiren bir deniz olması ve pek çok alanda sunabileceği işbirliği olanaklarından yararlanılması için birlikte ve uyum içinde çalışmalıyız" diye konuştu.

Bugün imzalanan "Tercihli Ticaret Anlaşması"nın, ikili ticaret ilişkilerinin ulaştığı ileri bir aşamayı gösterdiğine işaret eden Sezer, "Öte yandan, Serbest Ticaret Anlaşması'nın görüşmelerine başlanması yönündeki kararımız, bu ilişkileri daha ileri düzeye taşıma istencimizi ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.

Sezer, "Bugün Türk yatırımcılarının Gürcistan'a artan ilgisi, büyük tasarıların Türk şirketlerince yürütülmekte olması bizim için ayrı bir kıvanç kaynağıdır. Komşu olmamızın bize sağladığı tüm olanaklardan karşılıklı olarak yararlanmamız doğal bir gerekliliktir" dedi.

Sezer, bölgedeki stratejik nitelik taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Kars-Tiflis-Bakü demiryolu gibi ortak enerji ve ulaştırma tasarılarının, hem bölgenin küresel jeopolitik öneminin daha da geliştirilmesine, hem de ikili ve çok taraflı dayanışmanın derinleştirilmesine katkıda bulunduğunu kaydetti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ise Gürcistan ile Türkiye'nin sarf ettiği gayretler sayesinde enerji alanının, iki milletin refah, dostluk ve aydın geleceğinin kaynağı olduğunu söyledi.

Gürcistan'ın komşularıyla herhangi bir anlaşmazlığının olmasını istemediklerini söyleyen Saakaşvili, şunları söyledi:

"Toprak bütünlüğü ile ilgili sorunların çözümü yönünde demokratik bir yolun var olmasından eminiz. Eminiz, ayrılıkçılığın çağdaş uluslararası gerçeğin çirkin taraflarından biri olduğu konusunda komşumuz Türkiye de bizimle hem fikirdir. Bir ülkenin toprak bütünlüğünün ihlal edilmesinin geleceği olmadığı konusunda Gürcistan ile Türkiye'nin görüş birliğinde bulunduklarını düşünmekteyiz."

Saakaşvili, "Türkiye gibi Gürcistan da istikbalini AB ile bağlama niyetindedir. Biz bu yola yeni çıkmış bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler