Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'de yabancıların çalışma izni almalarını kolaylaştıran yasayı "Pek çok Türk vatandaşı işsizken, yabancılara ayrıcalık verilemez" diyerek veto etti. Veto gerekçesinde, yasanın bazı maddelerinin kötü kullanıma açık ve Türk vatandaşları aleyhine haksız rekabet ortamı yaratacak nitelikte olduğu bildirildi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yabancılara Türkiye'de en az 5 yıl ikamet etmeleri halinde bağımsız çalışma izni tanıyan yasayı bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun"u, bir kez daha görüşülmek üzere Meclis Başkanlığı'na gönderdi. Yapılan açıklamada, yasada yer alan yabancıların çalışma izinlerine ilişkin düzenlemelerin Avrupa Birliği uygulamalarıyla örtüşmediği bildirildi. Dünya ve AB ülkelerinde, özellikle mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı mesleklerinin uygulanması için, akademik ve mesleki yeterlilik, meslek odasına üyelik, dil ve sınav koşulları gibi çeşitli mesleki ölçütler getirildiği anımsatıldı. Türkiye'de söz konusu mesleklerin uygulanmasına yönelik denetim koşullarının yetersiz olduğu anımsatılarak, yasalarla öngörülen akademik ve mesleki yeterlik arama koşulunun kaldırılmasının ulusal ve mesleki çıkarlara uygun olmadığı kaydedildi. "Düzenlemede karşılıklılık koşuluna yer verilmemesi de üzerinde önemle durulması gereken bir eksikliktir" denildi.
"KÖTÜ KULLANIMA AÇIK" Yapılan düzenleme ile 1 yıldan daha kısa süreli projelerde çalıştırılacak yabancı uyruklu meslek mensuplarını, denklik ya da yeterlik incelemesi sonuçlanmadan görevlerinin sona ereceği, bu nedenle de denetim dışında kalacakları belirtildi. Gerekçede, "Bu nedenle düzenleme kötü kullanıma açıktır. Türk yurttaşı meslek mensupları aleyhine haksız rekabet ortamı yaratacak niteliktedir" yorumu yapıldı. Cumhurbaşkanı Sezer, Türk vatandaşı pek çok meslek sahibinin iş bulamadığını anımsatarak, yabancıların Türkiye'de çalışmasını özendirecek kural getirilmesinin ekonomi, istihdam politikası ve işsizlik sorunu yönünden üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu ifade etti.
"YABANCILARA AYRICALIK VERİLEMEZ" Gereçede, yasanın yabancılara Türk uyruklulara göre ayrıcalıklı kurallar getirdiği belirtilen gerekçede, bu durumun anayasal kurallar ve kamu yararı ile bağdaşmadığı belirtildi. Bu konuya ilişkin olarak, "T.C vatandaşlarına, akademik ve mesleki yeterliliği tanımadan mesleklerini yurt içinde yapabilme izni verilmezken, aynı durumda olan yabancı uyruklu kişilerin bu haktan yararlanmaları ayrımcılığa neden olmaktadır" uyarısı gerekçede yer aldı.
Gerekçede, yasada mesleklerini Türkiye'de yürütecek yabancı uyrukluların, yeterli akademik eğitim ve mesleki yeterliğe sahip olduklarının belirlenmesine kadar 1 yıl süre ile sınırlı olsa da ön izinle Türkiye'de çalışmalarına olanak tanındığı anımsatıldı. Bu kümeyi doktorlar ve avukatların oluşturduğu kaydedilen gerekçede, "Yabancı uyrukluların meslekleri dışında çalıştırılmasının özendirilmesi ve bunun işsizlik sorununa olumsuz etkisi göz önünde bulundurulduğunda, yapılan düzenlemenin anayasal kurallara uygun düşmediği sonucuna varılmaktadır" değerlendirmesi yapıldı.
ANKA