HABER

Sezer'den seferberlik çağrısı

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk dilinin doğru kullanılması ve Türkçe kullanımının özendirilmesi konusunda Türk Dil Kurumu'nun öncülüğünde, basınımızın da desteğiyle bir seferberlik başlatılmasının yararlı ve etkili olacağını düşündüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Türk Dili Kurultayı'nın açılış programında konuştu. Sezer konuşmasında, dilin bir iletişim aracı olarak, insanlar arasında duygu, düşünce ve inanç birliği oluşturan ve toplumsal yapıyı güçlendiren ortak bağ olduğunu, birarada yaşayan insanların birbirlerini anlamalarına, tanımalarına, düşüncelerini anlatabilmelerine ve doğru iletişim kurmalarına olanak veren dilin, aynı zamanda kitleleri yakınlaştırma ve kaynaştırma öğesi olduğunu vurguladı. Ulusal kültürün ve kimliğin ayrılmaz parçası olan dilin, toplumları ulus yapan temel öğelerden olduğunu vurgulayan Sezer, "Ulusların tarih içinde oluşturdukları kültürel mirasları, dil aracılığıyla biçimlenir, anlam kazanır ve geleceğe taşınır. Türkçe, dünyada konuşulan en eski ve köklü diller arasında yer almakta, geniş bir coğrafyada yaygın biçimde kullanılmakta; ortak geçmişi paylaşan kardeş ülke ve topluluklar arasında koparılmayacak güçlü bir bağ oluşturmaktadır. Diline önem vermeyen toplumların, başka kültürlerin etkisine girmeleri ve kültür yozlaşması yaşamaları kaçınılmazdır. Ulusal kültürümüzün yitirilen değerlerinin canlandırılması, Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarılması için kapsamlı dönüşümler gerçekleştiren yüce Atatürk, Türk devriminin başarıya ulaşması sürecinde dil konusuna özel önem vermiştir" şeklinde konuştu.

Ulusallaşma sürecinin çok önemli yapı taşlarından olan dil devriminin, Atatürk'ün ileri görüşlülüğünü ortaya koyan büyük bir devrim olduğunun altını çizen Sezer, Atatürk'ün, dil devrimiyle Türkçeyi kendi öz değerlerine dayanan, evrensel kavram, sözcük ve terimleri karşılayan bir eğitim, bilim, kültür ve sanat dili durumuna getirmeyi hedeflediğini söyledi.

Türkçe'de yozlaşma yaşandığının herkes tarafından bilindiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Sezer, "Bir yandan toplumumuzda, Türkçe'nin doğru ve etkin kullanılmasına özen gösterilmezken, diğer yandan dilimizdeki yabancı sözcüklerin sayısı hızla artmakta, dilin yanlış kullanımını özendirir nitelikteki yayınların izlenme oranları bizleri kaygılandırmaktadır" ifadesini kullandı. Sezer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurttaşların doğru ve etkili Türkçe kullanmaları, kimi sözcüklerin okunması ve yazılmasındaki yanlışlıkların ortadan kalkması konusunda eğitim kurumlarının üstleneceği rolün önemi yadsınamaz. Türkçe'nin zengin sözcük yapısına karşın, yurttaşlarımızın ve özellikle öğrencilerimizin çok az sayıda sözcük kullanmaları, bilgi ve sözcük dağarcığını geliştiren en önemli etkinliklerden olan okuma alışkanlığı kazanmaya özendirilmemelerini üzüntüyle izliyoruz. İlköğretimden yükseköğretime eğitimin tüm kademelerinde dil konusuna özen gösterilmeli, eğitimcilerimiz bireylere küçük yaşlardan başlayarak, dil bilinci kazandırmalı, Türkçe'nin anlatım gücünü, zengin sözcük dağarcığı ile birlikte öğretmelidir. Buluşlarıyla kendine dünyada yer edinmeye çalışan bilim insanı, yabancı diller kadar kendi dil yapısını ve sözcük türetme kurallarını iyi bilmeli, sözcük dağarcığını olabildiğince genişletmelidir. Bilimin ve tekniğin artan gereksinimlerini karşılamak için yeni terim ve sözcükler türetilmesi, dilleri geliştirdiği gibi, bilim insanının düşüncelerinin kapsamını da genişletmekte, yaratıcılığını olumlu yönde etkilemektedir. Türk dilinin zenginleştirilerek geleceğe taşınmasında, yazarlarımızdan bilim adamlarımıza, eğitim kurumlarından basın-yayın organlarına ve yurttaşlarımıza kadar herkese görev düşmektedir. Kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirirken, geniş kitlelere seslenerek, dilin kullanımını ve gelişimini doğrudan etkileyen yazılı, işitsel ve görsel basınımız da sorumlu bir yaklaşımla, Türkçe'nin doğru kullanımında yönlendirici bir rol üstlenmelidir. Dilimizin doğru kullanılması ve Türkçe kullanımının özendirilmesi konusunda Türk Dil Kurumu'nun öncülüğünde, basınımızın da desteğiyle bir seferberlik başlatılmasının yararlı ve etkili olacağını düşünüyoruz. 5. Uluslararası Türk Dili Kurultayı'nın Dil Bayramı kutlamalarını da kapsayacak biçimde düzenlenmesinin yerinde bir girişim olduğunu düşünüyor, toplumun dil konusundaki duyarlılığının artırılmasına, konunun bir bilinç durumuna getirilmesine hizmet edeceğine inanıyoruz."

En Çok Aranan Haberler