HABER

Sezer'den Türk Dil Bayramı mesajı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Dil Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'de yazılı ve sözlü iletişimde büyük bir dil bozulması yaşandığını belirterek, "Dil bilincini oluşturmanın, ulusal kimlik, kişilik ve benliğimizin oluşturulmasının en etkili yolu olduğu ve Türkçe'nin yaşayan bir dil olarak gelişimini sürdürmesinin ulusumuzun saygınlığını artıracağı unutulmamalıdır" dedi.

Sezer'den Türk Dil Bayramı mesajı

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, mesajında, "Bir ulusun tarih, kültür, sanat birikimine, kendine özgü sistematik bütünlüğü içinde anlam kazandıran dil, ortak duyarlılığın oluşmasını sağlayan ve ulusu var eden öz değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına olanak veren temel ögedir. Bir toplumda duygu, düşünce, anlatım ve kültür birliğini pekiştiren dil, bireylerin aynı sözcük ve kavramlarda buluşmasına olanak vererek, toplumları güçlendirmektedir. Yüce Önder Atatürk, öncülüğünü yaptığı çağdaşlaşma hareketinde, dil bağımsızlığını, siyasal ve ulusal bağımsızlığın ayrılmaz parçası olarak değerlendirmiştir. Atatürk, Cumhuriyet'in ilanıyla başlayan ve ulusumuzu çağdaş dünyanın evrensel değerleriyle buluşturmayı amaçlayan çok yönlü girişiminde Türkçe'nin yalınlaştırılmasına, dilimizin gerçek kimliğine kavuşturulmasına ve yabancı sözcüklerden arındırılmasına büyük önem vermiştir. Yüce Atatürk, dilimizin başka dillerin etkisinden kurtarılması yönünde bugün de şükranla andığımız, öngörülü çalışmalarda bulunmuştur" görüşlerine yer verdi.

Dilde gerçekleştirilen devrimle Türkiye'nin, farklı düşünce sistemleri ve yeni yaşam biçimleriyle tanıştığını, öz değerlerini evrensel değerlerle buluşturduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, mesajını şöyle bitirdi:

"Atatürk'ün ve devrimlerinin amaçladığı, toplumumuzu çağdaş uygarlık düzeyine çıkarma düşüncesi, ancak dilimizin, bu düzeyin gerektirdiği kavram, sözcük ve terimleri karşılayacak kültür, sanat ve bilim dili durumuna getirilmesiyle gerçekleştirilebilmiştir. Evrensel kültürle bütünleşmenin ve ondan etkilenerek onu etkileyebilmenin yolu, dilimizin korunması, yozlaşmaya uğramasının engellenmesi ve sürekli gelişiminin sağlanmasıdır. Toplumların bilgi, kültür ve sanat düzeyleri, dillerinin ve anlatım olanaklarının gelişimine koşut çizgidedir. Dilin geliştiği ortamda her alanda yaratıcılık gelişir. Bilimin ve tekniğin artan gereksinimlerini karşılamak için yeni terim ve sözcükler türetilmesi, dilleri geliştirdiği gibi, bilim adamının düşünce ufkunu ve yaratıcılığını olumlu yönde etkiler. Buluşlarıyla kendine dünyada yer edinmeye çalışan bilim insanı, alanında kendisine o güne kadar yapılanları tanıtan yabancı diller kadar kendi dil yapısını ve sözcük türetme kurallarını iyi bilmeli, sözcük dağarcığını genişletmelidir. Ülkemizde bugün yazılı ve sözlü iletişimde büyük bir dil bozulması yaşandığını görmek bizleri üzmektedir. Bunun düzelmesi için, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaşlarının dilini sevmesi ve bilinçle işlediğinde tüm beklentilerini karşılayacak zenginlikte olduğunun ayırdına varması gerekmektedir. Dil bilincini oluşturmanın, ulusal kimlik, kişilik ve benliğimizin oluşturulmasının en etkili yolu olduğunu ve Türkçe'nin yaşayan bir dil olarak gelişimini sürdürmesinin ulusumuzun saygınlığını artıracağı unutulmamalıdır. Tüm bireylerin, Türkçemizin doğru ve etkili kullanımı konusunda duyarlı olmasının, yabancı sözcüklerden arınmış konuşma ve yazı dilini yeğlemesinin birbirimizi daha doğru anlamak ve iyi tanımak yönünden büyük önem taşıdığına inanıyorum. Türk dilinin, gelişimi yönündeki çabaların tüm yurttaşlarımız tarafından ortak bilinç ve sorumlulukla sürdürülmesi umuduyla, yurttaşlarımızın Dil Bayramı'nı kutluyor, esenlikler diliyorum."

En Çok Aranan Haberler