Uluslararası reyting kuruluşu Standart & Poor’s (S&P) Türkiye’nin ihracatına bağlı olarak kredi notunun artabileceği sinyalini verdi. Notu kıt olduğu için ‘Sfırcı Hoca’ olarak anılan S&P’nin Türkiye’ye dair olumlu değerlendirmeleri sanayiciyi de memnun etti.
Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, ekonomide ihracatın önemli rol oynadığını vurguladı. ABD ve Avrupa’da görülen durgunluğa rağmen Türkiye’nin 135 milyar dolar ihracat yaptığını aktaran Yırcalı, “Bu sene için hedef, 150 milyar dolar ihracat. Onun için burada reyting kuruluşunun belirlemeleri önemlidir, not artırımı sinyali vermesi önemlidir.” yorumunu yaptı.
Uluslararası şirketlerin Türkiye’nin büyümesi ile yakından ilgilendiklerini anlatan Yırcalı, “2011’de büyüme yüzde 8,3 olacak gibi görünüyor. Avrupa ülkeleri için yüzde 1-1,5 büyüme oranları dillendirilirken, Türkiye’nin böyle bir başarı elde etmesi mühimdir. Standart & Poor’s’un değerlendirmeleri memnun edici, hatta onun meyvelerini almaya başladık bile.” dedi.
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise Türkiye’nin ekonomide iyi bir tablo ortaya koyduğunu vurguladı. İlerlemeyi Gaziantep’ten net gördüklerini belirten Konukoğlu, “S&P’nin beyanları gayet iyi. Kanımca ülkenin kredi notunun artırılması da olumlu olur. Bunun için geç bile kalındı.” ifadelerini kullandı.
İhracatın büyümede önemli payının bulunduğuna temas eden Konukoğlu, dış satımların artmasının cari açığın gerilemesine imkân tanıyacağını dile getirdi. “Bu, tavuk yumurta, yumurta tavuk bağı gibidir. Dolayısıyla ihracat artınca cari açık gerileyecek, büyüme güçlenecektir.” saptamasında bulundu.
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de S&P’nin not artırımı sinyalinden memnun olmakla “Türkiye, bunları hak etmiyor. Ülkenin notu daha yukarılarda olması gerekiyordu. “ dedi. Küçük, gerek Avrupa’nın durumu gerek S&P’nin açıklamasının piyasalara moral olduğuna işaret etti.
‘Sıfırcı Hoca’nın “Dış tasarruflara aşırı bağımlılık Türkiye’yi hem dış hem de artabilecek geri dönmeyen krediler gibi şoklara kırılgan hale getiriyor.” uyarısı da sanayici tarafından ciddiyetle ele alınıyor. Dış tasarruflar konusunda S&P’nin görüşlerine katılmadığını vurgulayan Rona Yırcalı, “Dışarıda sermayenin gitmeyi dilediği ülkelerden biriyiz. Zaten çok fazla gidecekleri yer yok. Biz, siyasi istikrar ve ekonomik büyümemizi devamlı kıldığımızda yabancı sermaye gitmeyecek, gelecektir. Burada ağırlık ve mesuliyet bizde; onun için evimizi derli toplu tutmamız yeterli.” ifadelerini kullandı.
Standart & Poor’s’u Türkiye’ye dair dış tasarruf uyarısına iten sebebin cari açık olduğunu savunan Vahap Küçük de şunları kaydetti:
“Türkiye’nin büyümesi belli oranın altında olmadığı takdirde cari açık birinci derecede sıkıntı değil. Büyüme arzu edilenin altında olursa sıkıntı olur. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da dillendiriyor; ülkede gelirinden fazla harclayan yüzde 40 nüfus var. Bu da açığı tetikliyor. Yine artan petrol fiyatları, kışın soğuk geçmesi açığı besledi. Öte yandan yeni teşvik sistemi bence olumlu, cari açığa ilaç olabilir. Teşvikten beklentiler fazla. Yeter ki doğru sektörlere verilsin, ithal ürünleri enikonu ele alsın, yerli üretimi artırsın.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz