Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, günü kurtaran fakat geleceği karartan sistemlerin 1990’lı yılların başında açık vermeye başladığını ifade ederek, “Karadelik kavramı sosyal güvenliğin sözlük kavramı haline gelmişti. Geçmişte yapılan hesaplılığın hesabını tüm vatandaş ödedi. Neticede sosyal güvenlik sistemi vatandaşın gözünde sosyal güvensizlik haline dönüştürüldü” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 3. Olağan Genel Kurulu yapıldı. SGK’da gerçekleştirilen kurula, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK Başkanı Fatih Acar, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler ve çok sayıda sendika temsilcisi katıldı. Açılış konuşmasını yapan SGK Başkanı Acar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren nüfusun tamamının SGK şemsiyesi altına alındığını belirterek, o tarihten bu yana çok önemli değişim ve dönüşümler yapıldığını kaydetti.
SGK’da kurumsallaşmanın gerçekleştirildiğini ifade eden Acar, yapılan dönüşümlerden bahsederek, “Merkez taşra teşkilatları yapılandırıldı. Bürokrasinin ortadan kaldırılması için yüzlerce proje hayata geçirildi. Teknolojik alt yapı kuruldu” dedi.
Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’nin gözbebeği bir kurumun oluşturulduğunu dile getiren Acar, “Bugün SGK dünyanın örnek aldığı bir kurum haline geldi. Her hafta dünyanın çeşitli yerlerinden ziyaretçiler geliyor” diye konuştu.
“SANDIKTAN ÇIKAMAYACAĞINI DÜŞÜNENLER SOSYAL GÜVENLİĞİN TEMEL PARAMETRELERİYLE OYNADI”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, son 10 yıl içerisinde sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeler ve gelişmeleri anlattı. Sosyal güvenliğin etkilediği kitle ve etki alanları bakımından, siyasetin önceki yıllarda en çok manevra yaptığı ve siyasi getirisinin en yüksek olduğu alanlardan olduğunu söyleyen Çelik, sandıktan çıkamayacağını düşünenlerin sosyal güvenliğin temel parametreleriyle oynadıklarını belirtti.
Günü kurtaran fakat geleceği karartan bu sistemlerin 1990’lı yılların başında açık vermeye başladığını ifade eden Çelik, “Karadelik kavramı sosyal güvenliğin sözlük kavramı haline gelmişti. Geçmişte yapılan hesaplılığın hesabını tüm vatandaş ödedi. Neticede sosyal güvenlik sistemi vatandaşın gözünde sosyal güvensizlik haline dönüştürüldü” şeklinde konuştu.
Bu durumun 1999 yılına kadar sürdüğünü söyleyen Bakan Çelik, o dönemde kısmi reformların yapıldığını da dile getirerek, bu kısmi reformun netice vermediğinin kısa süre içerisinde görüldüğünü bildirdi.
“SOSYAL GÜVENLİK REFORMU İLE VATANDAŞLAR ARASINDAKİ AYRIMCILIK SONA ERDİ”
2002 yılında iktidara gelen AK Parti hükümetinin öncelikli olarak SGK’yı ele aldığını vurgulayan Çelik, sürdürülebilir bir sistemin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandığını ifade etti. Üç Sosyal Güvenlik Kurumu’nu 2006 yılında aynı çatı altında birleştirdiklerini söyleyen Çelik, vatandaşlar arasındaki ayrımcılıklara son veren sosyal güvenlik reformunun 2008 yılında hayata geçtiğini hatırlattı.
Sosyal Güvenlik reformunun siyasi açıdan riskli olduğu belirten Çelik, “Çünkü bu reform yaş, prim günü sayısı, aylık bağlama oranı, güncelleme katsayısı gibi temel parametrelerde değişiklikler içermekteydi. Ama biz sadece elimizi değil, bedenimizi ve gövdemizi taşın altına koyduk. Biz sorunlarımızı torunlarımıza bırakmamak için çalıştık” değerlendirmesinde bulundu.
Hayata geçirilen reformdan bu yana büyük değişikliklerin yaşandığını dile getiren Çelik, “Aktif sigortalı kişi sayısı 15 milyondan 18 milyona yükseldi. Pasif sigortalı kişi sayısı 8,7 milyondan 10,2 milyona yükseldi. Prim gelirleri 54,5 milyar TL iken, 201 yılı sonunda 89,5 milyar TL’ye yükseldi” dedi.
Sosyal devlette sosyal güvenlik açıklarının olacağını ifade eden Bakan Çelik, “Önemli olan bu açıkların kara delik yüzeyinde değil, sürdürülebilir düzeyde olmasıdır. Bakınız sosyal güvenlik kapsamı ifade ettiğim gibi genişledi. İlaç harcamaları 5 milyar liradan 16 milyar liraya çıktı. Sağlık harcamalarımız toplam 10 milyar liradan 45 milyar liraya yükseldi. Mali olanaklarda kısıtlama yapmadan sağlık ve sosyal güvenlik imkanlarını genişlettik” diye konuştu.
MECLİSE GÖNDERİLEN DÜZENLEME
Sosyal güvenlik sisteminin sorunlarını çözen bir düzenlemenin TBMM’ye gönderildiğini söyleyen Çelik, “Bu hafta büyük ihtimalle Perşembe günü komisyonda, bütçe akabinde de genel kuruldan geçirmeyi düşündüğümüz bir düzenleme. Bu düzenleme belki 10 maddelik ama çalışanlarımızın önünde, sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye yönelik bir düzenlemeyi yine meclise taşımış bulunuyoruz” açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz