HABER

SGK Açıkladı Vatandaşa Müjde Emeklilik Yaşı Düşüyor Kimler Hemen Emekli Olacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu Açıkladı Erken Emeklilik Müjdesi Yaş Sınırı Düşüyormu Ne Zaman emekli Olunur Beklenen Açıklama GELDİ Detaylar Haberimizde

SGK Açıkladı Vatandaşa Müjde Emeklilik Yaşı Düşüyor Kimler Hemen Emekli Olacak?

VE SGK DOĞRULADI! EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜYOR! O YAŞA GELENLER ARTIK EMEKLİ OLACAK..!

Milyonlarca işçiye sevindirici haber SGK'dan geldi.

İşçilere tanınan yıpranma hakkından yararlanabilmek için getirtilen en az 3600 gün çalışmış olma şartı yapılacak bir düzenleme ile esnetilmesi planlanıyor.

2008'den önceki çalışma sürelerin de yıpranma hesabında dikkate alınmasıyla birlikte erken emekli olma yaşı 2.5 yıl öne çekilmiş olacak.

2008 yılından önce kullanılan sistemde, yıpranma hakkıyla işçinin kazandığı sürenin tamamı yaş haddinden de indiriliyordu.

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1480822/640xauto.jpg)

5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan bir kişinin yaş haddinde de 5 yıl indirim yapılıyordu.

5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren yaş haddinden düşülecek süre, yıpranma ile kazanılan sürenin yarısına indirildi.

Posta'nın haberine göre böylece, 5 yıl yıpranma hakkı bulunanların yaş haddinde en fazla 2.5 yıl indirim yapılıyor.

52 yaşında emekli olacak kişi bu sayede 49.5 yaşmda emekli olabiliyor.

SGK DAİRE İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA Konuyla ilgili SGK Daire Başkanlığından yapılan açıklamaya göre;

konunun gündemde olduğunu ve üzerinde çalışılıp düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi.

10 YILLIK ÇALIŞMA ŞARTI Su altında çalışanlar, Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı var. Yıpranma hakkı, erken emekli olmayı sağlıyor.

Yani yıpranma süreleri emeklilik için gerekli yaş haddinden düşülüyor. Yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için yıpranmaya tabi işte en az 3600 gün (10 yıl) çalışma şartı aranıyordu. SGK, bu konuda kolaylık sağladı.

Buna göre; 3600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 öncesi ve sonrası çalışma sürelerinin toplamı 3600 gün olanlar, 2008'den sonraki yıpranma sürelerini yaş haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler.

Yıpranmadan yararlanan kişilere, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı veriliyor.

Yıpranmadan yararlanan kişilere, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı veriliyor.

Daha fazla emekli maaşı, çalışanları iki türlü etkiliyor.

Fiili hizmet süresi zammı olarak da bilinen yıpranma, toplam prim gün sürelerine eklenerek daha yüksek maaş almayı sağlıyor.

İkincisi, yıpranma süreleri yaş haddinden indirim yaparak erken emekliliğin yolunu açıyor.

Emekli maaşı 20 değil 25 yıla göre hesaplanıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler