YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SGK Başkanı Acar: Futbolcuların Vergi Matrahı 38 Milyon Lira Arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, TFF ve kulüp başkanlarıyla yaptıkları bir görüşme sonrası...

SGK Başkanı Acar: Futbolcuların Vergi Matrahı 38 Milyon Lira Arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, TFF ve kulüp başkanlarıyla yaptıkları bir görüşme sonrası futbolcu ve teknik adamların yıllık vergideki matrahının 38 milyon lira arttığını söyledi.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) tarafından düzenlenen, Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Ticaret Borsası tarafından da desteklenen etkinlikte; ‘Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları’ masaya yatırıldı. AOSB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programda konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, son zamanlarda gündeme gelen futbolcu ve teknik adamların düşük vergi verdiği şeklindeki haberlere getirdi. Futbolcu ve teknik adamların asgari ücretten beyan edildiklerini dile getiren Acar, "Bu bizi üzdü. Bu olmaz, tabloyu mutlaka düzeltmemiz lazım. TFF ve kulüp başkanları ile toplantı yaptık. Dedik ki, bir ay içinde bu düzelecek. Bu görüşmenin ardından yıllık vergideki matrah artışı 38 milyon lira arttı." dedi.

Kayıt dışı ile mücadeleyi önemsediklerini de söyleyen Acar, bu noktada da kayıt dışını her ay ve her yıl takip ettiklerini belirtti. SGK olarak da bu konuda gerekli önlemleri aldıklarını vurgulayan Acar, "Ortaya konulan çalışmaların bir ürünü olarak, 2008 yılından bugüne kadar bir milyon 231 bin 877 işçi kayıt altına alınırken, tescilsiz işyeri sayısı 80 bin 507, tespit edilen sahte sigortalı sayısı da 13 bin 759 olarak belirlendi." ifadelerini kullandı.

"1 OCAK’TAN İTİBAREN E-REÇETESİZ REÇETE YAZILAMAYACAK"

1 Ocaktan itibaren e-reçete dışında reçeteyi ödeyeceklerinin altını çizen Acar, "Ödemeyeceğimizi şimdiden söyleyeceğiz. Onun için doktorlarımız mutlaka şimdiden şifresini alsın, e-reçete ile reçetesini yazmaya başlasın." diye konuştu.

Acar, 2008 yılında hayata geçirilen ‘Sosyal Güvenlik Reformu’nun tek bir emeklilik sisteminin kurulması, genel sağlık sigortası oluşturulması, yeni kurumsal yapının oluşturulması, primsiz ödemelerin oluşturulması olmak üzere 4 ana bileşeni olduğunu anlattı. Bu reformun aynı zamanda da yaş sınırı, prim ödeme gün sayısı, aylık bağlama oranı ve güncelleme kat sayısı olmak üzere 4 ana parametresi olduğuna işaret eden Acar, "Uzun vadede sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin temelleri söz konusu parametreler ile atıldı. 38 ya da 43 yaşında emeklilik artık yok. Neden? Çünkü Avrupa’da ortalama emeklilik yaşı 65. Yaşla ilgili 2036’dan itibaren kademeli olarak yükseltilecek. 2046’da 65 yaşında emekli olacağız. Niye? Biz de ortalama yaşam ömrü bizde 71, Avrupa’da 82’lerde." şeklinde konuştu.

"REFORM YAPILMASAYDI SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI BÜYÜRDÜ"

Türkiye’de sosyal güvenlik alanında bir reform yapılmaması halinde; sosyal güvenlik alanındaki açığın artarak büyüyeceğini, ancak bu duruma müsaade edilmediğini dile getiren Fatih Acar, “Bunun anlamı nedir? Kişiler, ne kadar prim ödüyorsa, o kadar emekli aylığı alacağı bir sistem hayata geçirildi. Geçmişin yanlış ve popülist sistemi bu sistemle ortadan kaldırıldı. Bu reformla birlikte artık önümüzü rahatça görebileceğimiz bir sistemin temelleri atılmış oldu. Reform sürecinde önemli birçok çalışma yapıldı. Yasalar düzenlemeler, prim yapılandırılması, şu anda 25 milyar TL civarında yapılandırma ile birlikte para tahsil ettik.
Merkez ve taşra teşkilatlarımızı yapılandırdık. Genel müdürlüklerimiz, daire başkanlıklarımız oturmuş durumda. Kurum stratejileri planları hazırlanırken, kısa, orta ve uzun vadede stratejiler belirlendi." ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE’DE 10 MİLYON 400 BİN EMEKLİ VAR"

Bugün Türkiye’de 10 milyon 400 bin emeklinin olduğu bilgisini de veren Acar, bürokrasinin aşılması noktasında çok ciddi çalışmaların hayata geçirildiğini ve bugün istenilmesi halinde emeklinin maaşını evinde ödeyebilecek konumda olduklarının altını çizdi. “Eskiden banka kuyrukları vardı. Şimdi var mı, görüyor musunuz o kuyrukları?” diye soran Acar, konuşmasını da şöyle sürdürdü: “Tüm bu olumsuzlukların önüne geçildi. Öğrenci belgesi alacaksınız, hadi gidin SSK’dan Bağ-Kur’dan belge alın. Bunlar kaldırıldı, internet üzerinden bunlar alınabiliyor. Yüzlerce belgeyi kaldırıp, bürokrasiyi de büyük ölçüde ortadan kaldırdık. Hizmeti vatandaşın ayağına götürdük. Son 3.5 yılda 39 sosyal güvenlik il müdürlüğünü yenilerken, 402 sosyal güvenlik merkezi faaliyete girip, yeni konsepte uygun hale getirildi. Sadece mekanları değiştirmek yetmez, kafaları da değiştirmemiz gerek. Türkiye genelindeki yaklaşık 25 bin personelimize yılda en az 4 kez toplam kalite yönetimi konusunda eğitimler verdik.”

"22 YIL SONRA İLK DEFA BEYAZ BİR MASAM OLDU"

Bugün sağlık alanında günlük ortalama 2 milyon adet provizyon aldıklarına işaret eden Acar, “Bu nedenle sistemin çalışması çok önemli. Eğer sistem bir gün çalışmazsa yandınız. 364 gün çalıştınız bir şey yok ama bir gün sistem tıkandı ve çalışamadınız vatandaş size sitem eder. 364 günlük hizmetiniz unutulur. Bu nedenle vatandaşımıza en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz” diye konuştu. SGK’daki değişimi, kendi hayat hikayesinden örnekler sunarak ortaya koyan Acar, “22 yıldır bu kurumdayım. Eskiden işe giderken ayağım gitmezdi. Simsiyah bir masa, kirli koltuklarım vardı. Misafirimi nasıl ağırlayacağım diye düşünürdüm. Ama artık bunlar geride kaldı. 22 yıl sonra ilk defa beyaz bir masam, misafirlerimi ağırlayacağım tertemiz koltuklarım oldu. Bu değişim ve dönüşüm böyle olur, başka türlü olmaz. Değişecek başka çaremiz yok.” dedi.
Sosyal güvenlik alanındaki reform sonrasındaki mevcut durumu da ortaya koyup, 2008-2012 yılları arasında da bir karşılaştırma yapan Acar, ortaya konulan çalışma ve hayata geçirilen projelerin doğal bir sonucu olarak; SGK’nın hizmetlerinden memnuniyet oranını hizmet alanlar için yüzde 71 iken, paydaşlar için yüzde 74.7’ye ulaştığını ifade etti.

"TÜRKİYE’DEKİ SİGORTALI SAYISI 18 MİLYON 514 BİNE ULAŞTI"

SGK’nın toplam gelirinin 2011 yılında 2007 yılına göre nominal olarak yüzde 118.87’lik artış gösterirken, toplam giderin de yüzde 71.78 oranında arttığını kaydeden Acar, bunun yanında Türkiye’deki çalışma çağındaki nüfusun (15-64 yaş grubu) da yine aynı dönemlerde yüzde 1.8 oranında artarken, aktif sigortalı sayısının ise, 2010 yılından itibaren yüzde 7.3 seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Türkiye’de 2008 yılında 15 milyon 41 bin 268 sigortalı varken, 2012 Haziran ayı sonu itibari ile bu rakamın 18 milyon 514 bin 947’ye ulaştığına dikkat çeken Acar, bunun çok önemli bir artış olduğunu ve söz konusu artışın da durduk yere olmadığı yorumunda bulundu.

"AMELİYATHANESİ OLMAYAN HASTANEYE ‘AMELİYAT FATURASI’ KESİLMİŞ"

SGK olarak hayata geçirmiş oldukları projeler hakkında da bilgiler veren Fatih Acar,
‘Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi’ ile SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur tarafından sosyal sigortacılık alanında verilmekte olan hizmetlerin, entegre bir yapıda ve elektronik ortamda tam otomasyonla sunulacağı, bununla birlikte 2.5 yıllık zaman diliminde tüm eski yazılımları değiştirileceğini açıkladı. Acar, ‘Risk Odaklı Denetim Modeli’ ile ilgili olarak da şu açıklamalarda bulundu: “Bu model sayesinde sağlık hizmet sunucuları başta olmak üzere sosyal güvenlik açısından risk unsuru taşıyan tüm sektörlerin daha etkin ve verimli şekilde denetimleri yapılacak. Sigortalıların doktora müracaatından reçetelerin kuruma teslim edildiği sürece kadar eczane ve hastaneleri hizmet akış sürecinde ortaya çıkabilecek riskler belirlenecek, denetimler yapılacak. Klasik denetim anlayışından vazgeçilecek. Efendim hastanenin ameliyathanesi yok ama ameliyat edildiğine yönelik fatura kesiliyor. Bu ve benzeri durumların önüne geçmemiz, gerekiyorsa sistemi kapatmamız gerekiyor. Şu anda eczane ve hastanelerimiz kalp atışlarını takip ediyoruz. Orada ne oluyor, ne bitiyor hepsinden haberdarız. Dediğim gibi sürdürülebilir bir sağlık sistemini kurmak zorundayız.”

"TEŞVİKTE KONULAN 6 AY İŞSİZ OLMA HALİ 3 AYA DÜŞÜRÜLMELİ"

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü de, SGK’nın, Türkiye’nin en önemli ve en büyük kurumlarından biri olduğuna dikkat çekerek, özellikle son zamanlarda hayta geçirilen reformlarla birlikte büyük bir değişim ve zihinsel dönüşüm yaşandığını anlattı. Bu değişim ve dönüşümün elektronik sistemin yenilenmesi ve güçlendirilmesi beraber sürdürülmesinin şart olduğunu dile getiren Sütçü, sosyal güvenlik alanında karşılaştıkları sorun ve sıkıntıları da dile getirdi. İstihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması ve istihdamın arttırılması noktasında teşvik verilmesi önerisini gündeme taşıyan Sütçü, "Tüm teşviklerde şart konulan 6 aylık işsiz olma halinin 3 ay olarak değiştirilmesi faydalı olacak. Eğer mevcut sistemde devam edilirse, bu durum işlerimizi zorlaştırır." dedi. Konuşmaların ardından Bekir Sütçü, katkı ve katılımlarından dolayı SGK Başkanı Fatih Acar’a bir teşekkür plaketi sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler