YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sgk Başkanı Acar'dan 'medula Sisteminde Sıkıntı' İddialarına Cevap

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, son bir hafta içerisinde ilaç dolaşımının takip edildiği 'MEDULA...

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, son bir hafta içerisinde ilaç dolaşımının takip edildiği 'MEDULA Eczane Provizyon Sistemi'nde hiçbir sıkıntının yaşanmadığını belirterek, "Bununla ilgili her türlü teknik çalışmayı tamamladık. Bugün itibarıyla bir sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum ama olağandışı bir gelişme olursa da hastalarımızı mağdur edecek bir uygulamanın içinde olmayız" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Rixos Otel'de düzenlenen 'Emekliler Gelecek Stratejileri Konferansı'na katıldı. Acar, konferans sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Acar, 'e-reçetenin Türkiye genelinde uygulamaya girmesi ve MEDULA Provizyon Sistemi'nde herhangi bir sıkıntının yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin olarak, "Biz 15 gündür hiçbir sıkıntı yaşanmaması için olağanüstü bir gayret içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Süreci her gün takip ediyoruz, son bir hafta içerisinde MEDULA Provizyon Sistemi'nde hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Bununla ilgili gerek donanım eksikliği, gerekse her türlü teknik çalışmayı tamamladık. Bugün itibarıyla bir sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum ama olağandışı bir gelişme olursa da biz asla hastalarımızı mağdur edecek bir uygulamanın içinde olmayız. Bu konuda kesin kararlıyız" dedi. Dün akşam itibarıyla 24 bin eczanenin tamamına sistem üzerinde yazı gönderildiğini belirten Acar, bugün itibarıyla e-reçeteye tamamıyla geçildiğini ve bugünden sonra da artık e-reçete dışında reçete kabul edilmeyeceğini bildirdi.

"DOKTORLAR BUGÜN İTİBARIYLA MUTLAKA ŞİFRE ALMALI"

"Kurum olarak bizim (e-reçete dışında yazılan reçeteler) bunları ödemeyeceğimizi net bir şekilde kendilerine ilettik" diyen Acar, doktorların da bugün itibarıyla mutlaka şifre alması gerektiğini aksi halde yazılan reçetelerin kabul edilmeyeceğini dile getirdi. Acar, 110 bin doktorun sistemi kullanmak için şifre aldığını anlatarak, dolayısıyla bir sıkıntı olmayacağını ama online çalışan bir sistem olması dolasıyla zaman zaman sıkıntıların yaşanacağına işaret etti. Acar, "Biz, 24 saat arkadaşlarımızla beraber vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli önlemleri alıyoruz. Son 3 gün öncesine kadar aldığımız rakamlarda yüzde 75 oranında e-reçete yazıldığını gördük. Acil durumlarda sistemin arıza yapması durumunda elle reçete yazılabiliyordu, bu da yüzde 15-20'lere tekabül ediyor. Yüzde 5'lik bir oranın da sisteme girdiğini tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

Sistemdeki hatalardan kaynaklanan olağanüstü durumlarda vatandaşların mağdur olmamasının kendileri için 'esas' olduğunu belirten Acar, böyle bir durumda vatandaşın asla mağdur edilmeyeceğini ve gerekli önlemlerin alınacağını dile getirdi.

EMEKLİLERE EVDE BAKIM HİZMETİ

Bir gazetecinin, "Emeklilere bakım sigortası getirileceği iddiaları var, neler söyleyeceksiniz" sorusuna, "Bakım sigortası ile ilgili SGK olarak herhangi bir çalışmamız yok. Konferansta belki gündeme gelebilir. Şu anda bizim böyle bir çalışmamız yok. Bakım sigortası daha ziyade akademik çevrelerde tartışılan, Almanya ve benzeri ülkelerde uygulaması olan bir konu. Fikir düzeyinde tartışmalar yapılıyor ama bizim şu anda somut olarak bakım sigortasıyla ilgili herhangi bir çalışmamız söz konusu değil" cevabını verdi. Yeni bir sistemin kurulması gerektiğini belirten Acar, vatandaşların prim ödeyerek yaşlandıkları zaman ödemiş oldukları bu primin karşılığı olarak evde bakım hizmeti alabileceğini ama kurum olarak böyle bir çalışmaları olmadıklarını ifade etti. Somut olarak bir çalışmanın ortaya konması durumunda buna ilgili olacaklarını anlatan Acar, bu uygulamanının finansman boyutlarının ayrıntılı değerlendirmeleri yapılmadan bu uygulamanın hayata geçirilemeyeceğini söyledi.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA KAMUYA AİT İŞYERLERİNDE ÇALIŞANLARA TAKİP

Acar, emekli olduktan sonra kamuya ait işlerinde çalışanları SGK'nın takip ettiği iddialarına ilişkin, "5335 Sayılı Yasayla 2005 yılından sonra emekli sandığına tabi bir işte çalışan bir kişinin emekli olması, tekrar memuriyet görevini içerecek şekilde çalışmaya devam etmesi veya başka bir kurumda çalışmaya başlaması durumunda emekli aylıklarının kesilmesi gerekiyor" dedi. Kurum olarak bu ve benzeri konulardaki çalışmalarının devam ettiğini bildiren Acar, ilk etapta bine yakın kişinin tespit edildiğini ama bunun binle sınırlı olmadığını söyledi. Emekli aylığı kesilmesi gerektiği halde aylığı kesilmemiş kişilerin olduğuna dikkati çeken Acar, almaması gerektiği halde emekli aylığı almış olanlardan bu aylıkları geri alacaklarını dile getirdi. Acar, "Gecikme zamları ve faizlerini kaldırıyoruz. TÜFE rakamını kullanmak ve bunu taksitlendirmek suretiyle geri alacağız bunları" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler