HABER

SGK ile Halkbank arasında "Emeklilik kredisi" protokolü imzalandı

ANKARA (İHA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Halk Bankası arasında prim alacaklarına kredi kullandırılmasına ilişkin protokol imzalandı. Protokole göre prim borcu olan SSK ve Bağ-Kur'lular 60 aya kadar, ödeme gücüne göre limitsiz kredi kullanabilecek.

SGK Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, kurum faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. 1 Ekim 2008 tarihinde tümüyle yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Reformu'yla ilgili ikincil mevzuat çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Acar, bu kapsamda 40 adet yönetmelik, 18 adet tebliğ düzenlenmesinin zorunlu olduğunu, 24 adet yönetmelik ve 5 adet tebliğ çalışmasının ise tamamlandığını bildirdi. SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasal düzenlemenin 27 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Acar, "Vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşılanan bu düzenleme, prim borçlarıyla ilgili yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur" dedi. "Bir daha böyle bir düzenleme öngörmüyoruz" diyen Acar, borcu olan vatandaşlara bu düzenlemeden yararlanma çağrısı yaptı.

Düzenlemeyle peşin ödemelerde prim borçlarına ilişkin ceza ve faizin yüzde 85'inin silineceğini hatırlatan Acar, yapılandırmaya ilgili olarak 18 Temmuz 2008 tarihine kadar toplam 580 bin 538 kişinin başvurduğunu, 8 milyar 379 milyon YTL'lik borcun yapılandırıldığını ve 1 milyar 145.5 milyon YTL'nin de tahsil edildiğini vurguladı.

Suistimallerin önlenmesi

Acar, sağlık alanında yaşanan olumlu gelişmelerin yanında bu alandaki suistimallerin önlenmesinin de son derece önemli olduğunu belirtti. 2007 sonu itibariyle kurumun toplam sağlık giderinin 19.9 katrilyon olduğunu, bunun 8.8 katrilyonunun ilaç, 10.2 katrilyonunun tedavi, diğer harcamaların ise 859 trilyon olduğunu bildiren Acar, 2008'in ilk 6 ayında ise toplam sağlık giderinin 12.6 katrilyon olduğuna dikkat çekti. 2007 ve 2008'in ilk 6 ayı kıyaslandığında toplam sağlık giderlerinin yüzde 29, özellikle üniversite ve özel hastanelerin ise yüzde 77 oranında arttığına işaret eden Acar, "Bu oldukça dikkat çekicidir" ifadesini kullandı.
Yaşanan suistimallere ilişkin örnekler veren Acar, "Bir üniversite hastanemizde 9 hasta için 36 adet serum kullanılıp, kuruma 1 milyar 224 milyon lire fatura edilmesi gerekirken, 54 bin adet faturalandırılarak toplam 1 trilyon 876 milyar 979 milyon lira olarak fatura edilmiştir" diye konuştu.

Suistimallerin önlenmesi kapsamında 3 aylık süre içinde Elektronik Sağlık Uygulama Tekniği (SUT) uygulamasına geçileceğini açıklayan Acar, SUT'a uygun olmayan tüm ödemelerin elektronik ortamda takip edileceği gibi on-line provizyon sistemine de geçilerek, sadece müstahaklık sorgulamasının yanında bir kişinin aynı hizmeti aynı dönemde başka bir sağlık sunucusundan alıp almadığının kontrolü yapılarak, bu konudaki suistimallerin de ortadan kalkacağını dile getirdi.

Prim borcu olana kredi

Halkbank ile imzalanacak protokol kapsamında prim borcunu yapılandıracak sigortalıların kredi borcu bitinceye kadar başka bir şubeden aylık alma talebinde bulunamayacağına işaret eden Acar, "Krediden yararlanarak borçlarını tasfiye eden ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, kredi borçlarına bağlı olmadan derhal sağlık yardımlarından faydalanmaya başlayacaklardır" şeklinde konuştu.

Acar, Halk Bankası ile yapılan protokol çerçevesinde sigortalılara 60 ay vadeye kadar kredi verileceğini, 12 aya kadar yüzde 1.67, 13-36 ay arası yüzde 1.72, 37-60 ay arası yüzde 1.75 faiz oranı uygulanacağını sözlerine ekledi.

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, 1 milyon Bağ-Kur'luya emekli maaşı ödeyen Halk Bankası'nın misyonu gereği bir KOBİ bankası olduğunu hatırlatarak, "Bu protokolü yapmak bize yakışırdı. Bu süreçte üzerimize düşeni yapacağız. Gerekirse hafta sonu da çalışırız" dedi.

Aydın, prim alacaklarına ilişkin düzenlemeden faydalanacaklar için 28 Temmuz 2008 tarihinin son olduğunu, ancak kredi kullanma tarihinin 28 Ağustos 2008 olduğunu belirtti.

Düzenlemeden 3.4 katrilyon bekliyoruz

Acar, protokolün imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir soru üzerine, gecikme faizi hariç 6.4 katrilyon lira borcu olan 178 bin Bağ-Kur'lunun borcunu ödeyip emekli olabileceğini belirten Acar, yapılan düzenlemeyle 3.4 katrilyon liralık tahsilat yapmayı planladıklarını bildirdi. Acar, 12. basamakta bulunan bir Bağ-Kur emeklisinin 600 YTL civarında emekli maaşı almaya hak kazanacağını kaydetti.
"Sözleşme yenilemeyen özel hastanelerle ilgili son durum ne?" sorusu üzerine Acar, "850 özel hastaneden 12'si sözleşme imzalamadı. Bu da çok da önemli değil" karşılığını verdi. Zaman içerisinde özel hastanelerle bir durum değerlendirilmesi yapabileceklerini vurgulayan Acar, "Ancak geçiş döneminde özel hastanelerden fedakarlık ve anlayış bekliyoruz" diye konuştu.

Özel hastanelere gözdağı

"Usulsüzlük yapan özel hastanelere ne gibi yaptırımlar uygulanacak?" sorusu üzerine Acar, şunları kaydetti: "Mevcut yaptırımlar uygulanırsa, usulsüzlük yapan hastane yöneticileri tekrar hastane kuramazlar. Ayrıca yaptırımlar arasında sözleşmelerin feshi de bulunuyor. Bu önemli bir yaptırım. Bugüne kadar hep toleranslı davrandık. Ama bundan sonra önümüzdeki dönemde sağlık sunucuları kendilerine dikkat etsinler. Kurum olarak önümüzdeki dönemde usulsüzlükle mücadeleye ağırlık vereceğiz. Ödediğimiz paranın doğru yere gittiğini bilmek bizim görevimiz. Bu kapsamda denetimlere ağırlık verip, her özel hastaneyi ayrı değerlendireceğiz. Yapılan denetimlerin ardından son dönemde sağlık harcamalarında da bir düşüş yaşandı. Şu anda 32 müfettiş Ankara'daki özel hastanelerde denetime başladı. Ankara'nın ardından diğer büyükşehirlere geçip, buradaki özel sağlık kuruluşlarını da denetleyecekler. Buradan özel hastanelere net bir mesaj vermek istiyorum; eski dönem artık kalmamıştır."

Halkbank Genel Müdürü Aydın ise, kullandırılacak kredi miktarında bir limitleri olmadığını, ödeme imkanına göre kredi kullandıracaklarını söyledi.

En Çok Aranan Haberler